Prietenii Kremlinului de pe cer. Politico: Sateliții UE transmit propaganda rusă

Prietenii Kremlinului de pe cer. Politico: Sateliții UE transmit propaganda rusă / Foto: Pixabay
Prietenii Kremlinului de pe cer. Politico: Sateliții UE transmit propaganda rusă / Foto: Pixabay

O analiză Politico arată că sateliții UE ajută la transmiterea propagandei rusești.

În lupta sa împotriva propagandei rusești, Europa se confruntă cu un obstacol frustrant: propriii furnizori de sateliți, scrie Politico.

Doi dintre cei mai mari furnizori de sateliți din lume – Eutelsat din Franța și SES din Luxemburg – au transmis canale rusești care furnizează dezinformare și conținut plin de ură despre războiul din Ucraina în zeci de milioane de case din Rusia, Africa, India și Orientul Mijlociu.

Eutelsat – a cărui principală parte interesată este statul francez – nu a reușit până acum să rezolve situația, argumentând că vinde doar infrastructură "neutră" radiodifuzorilor ruși și nu are temeiurile legale pentru a le scoate din grilă. Între timp, SES a declarat că le-a cerut în mod repetat clienților săi de radiodifuziune africani și indieni să închidă RT, un punct de vânzare susținut de Kremlin sub sancțiunile UE.

Radiodifuzorii plătesc furnizorii de satelit pentru a-și folosi infrastructura. Companiile prin satelit sunt limitate în capacitatea lor de a elimina anumite canale din pachetele clienților lor. Ei ar putea, totuși, să înceteze să-și vândă serviciile către clienții de radiodifuziune care nu respectă sancțiunile UE.

Inițiativele politicienilor și activiștilor europeni

Politicienii și activiștii europeni își intensifică acum ofensiva pentru ca furnizorii de satelit să se încadreze în noile cerințe.

"Cu siguranță trebuie să intensificăm lupta împotriva propagandei ruse și să abordăm lacunele, ca parte a activității noastre continue privind noile sancțiuni", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, într-un comentariu pentru Politico.

Aproape 40 de membri ai Parlamentului European au cerut, pe 18 noiembrie, noi sancțiuni pentru a opri difuzarea posturilor de televiziune și radio ruse care răspândesc minciuni despre războiul din Ucraina.

"Eutelsat contribuie la stimularea sprijinului public rus pentru războiul lui Putin și îi împiedică să aibă acces la surse independente de știri", a declarat membrul eston al Parlamentului European și fostul vicepreședinte al Comisiei UE Andrus Ansip.

Grupuri de activiști au ajuns și ele în instanță, contestând autoritățile de reglementare a mass-media și acuzând furnizorii de sateliți de inacțiune. ONG-ul Reporteri fără frontiere a dus săptămâna trecută autoritatea franceză de reglementare a mass-media Arcom în instanța administrativă supremă a țării din cauza deciziei sale de a lăsa Eutelsat să difuzeze trei canale controlate de stat: Russia 1, Pervîi Kanal și NTV.

În timp ce țările Uniunii Europene s-au concentrat pe probleme stringente, cum ar fi energia, țările cu șoim precum Polonia și Țările Baltice au făcut presiuni pentru sancțiuni împotriva piețelor rusești într-un pachet viitor. Aceștia au reușit să treacă problema pe ordinea de zi a unei reuniuni a Consiliului miniștrilor europeni ai culturii din 29 noiembrie.

"Statele membre sunt împărțite, dar s-ar putea să fie de acord cu ideea", a spus un diplomat UE dintr-o altă țară.

Propaganda rusă


În ultimele luni, presiunea împotriva companiilor europene prin satelit care difuzează canale de propagandă ruse a crescut.

După luni de campanie din partea activiștilor, inclusiv a Comitetului Denis Diderot din Franța și a celor de la Reporterii fără frontiere, politicienii – în special la Bruxelles – au început să se implice. Comisarul european pentru piața internă Thierry Breton sa întâlnit cu CEO-ul Eutelsat, Eva Berneke, la sfârșitul lunii septembrie, în timp ce Jourová a criticat compania pentru "comportamentul său rușinos".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel