Previziunea lui Mircea Geoană în privința Rusiei

Senatorul PSD, Mircea Geoană, s-a declarat, joi, convins că Federaţia Rusă nu va apela la forţele militare pentru a-și extinde granițele spre Vest. Social-democratul crede că preşedintele Vladimir Putin "va apela la tot arsenalul de metode pentru a-şi promova interesele", chiar dacă spune că această tactică este una "riscantă".

Mircea Geoană a afirmat că preşedintele Federaţiei Ruse joacă o carte riscantă în prezent, din punct de vedere economic, în raport cu întregul Occident, apelând la tot felul de metode pentru a-şi promova interesul, acela de a împiedica Ucraina, Republica Moldova şi Georgia de a se asocia cu Uniunea Europeană.

"Eu sunt convins de faptul că Federaţia Rusă nu va apela la soluţia militară pentru a continua expansiunea către Vest. În schimb, va apela la tot arsenalul de metode pentru a-şi promova interesele, cel strategic fiind de a împiedica Ucraina, Republica Moldova şi Georgia să vină cu arme şi bagaje în Occident. Chiar şi preşedintele Putin ştie că depăşirea unei limite a răbdării şi a diplomaţiei, pe care întregul Occident o arată, este foarte riscantă şi pentru Federaţia Rusă, nu neaparat din punct de vedere militar, ci în plan economic", a spus Mircea Geoană, la Vaslui, citat de Mediafax.

Citește și: Reacție oficială de la Kremlin față de amenințarea SUA

Senatorul PSD este convins că, din punct de vedere economic, Rusia ar avea mai mult de suferit decât Europa, în cazul în care lucrurile vor evolua negativ în tot acest conflict.

"Dacă se intră în faza a treia de sancţiuni economice, dacă ar urma ceva agresiv la adresa vecinilor săi, în clipa respectivă economia Rusiei ar avea de suferit mult mai mult decât cea europeană. Uniunea Europeană are exporturi către Federaţia Rusă de unu la sută, iar Federaţia Rusă are exporturi de 15 la sută către piaţa europeană. Dacă ne punem cu toţii, în pofida dificultăţilor de moment, resursele, inteligenţa şi ambiţia să schimbăm politica energetică europeană împreună cu americanii, şi ajunge preţul la barilul de petrol undeva sub 80 de dolari, în şase luni de zile nu mai sunt bani în visteria de la Kremlin pentru a plăti pensii, salarii şi simbria la militari. Este o disproporţie de forţe uriaşă între Occident şi Federaţia Rusă, care încearcă acum să obţină cât mai mult, dar care va avea, totuşi, o limită", a continuat Mircea Geoană.

Vezi și: A fost o eroare vizita la Vîntu din 2009, regretă Geoană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel