Prețuri mari la energie. Iohannis, anunțul zilei

Klaus Iohannis / Foto: presidency.ro
Klaus Iohannis / Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit joi, la Cernavodă, despre facturile mari la energie și a făcut un anunț.

"Din păcate, în această perioadă ne confruntăm, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, cu o creștere accelerată a prețurilor energiei.", a spus Klaus Iohannis, înainte de a anunța că va solicita la nivelul Consiliului European "o intervenție pentru adoptarea de măsuri active."

Președintele României a declarat apoi că "de altfel, această problemă urmează să fie discutată la nivelul Consiliului European la care voi participa la sfârșitul acestei luni."

"Vă spun de pe acum că voi solicita o intervenție coordonată, convergentă, la nivelul Uniunii pentru adoptarea de măsuri active întrucât scumpirea energiei va fi resimțită de toate economiile europene cu implicații profunde pentru nivelul de trai al cetățenilor noștri.", a anunțat președintele Iohannis. 

"Pentru România este foarte importantă Legea consumatorului vulnerabil"

"O astfel de problemă comună nu poate fi gestionată bine decât prin soluții comune. În contextul acestei crize, pentru România este foarte importantă Legea consumatorului vulnerabil pe care am promulgat-o recent, o lege care oferă un mecanism stabil, predictibil, de protecție a segmentelor de consumatori expuse la fenomenul de sărăcie energetică.

Totodată, Ordonanța de Urgență privind compensarea facturilor clienților casnici este binevenită pentru a oferi românilor un orizont de liniște și siguranță pentru sezonul rece. Sunt însă necesare, în continuare, măsuri eficiente care să protejeze și economia, întreprinderile mici și mijlocii, firmele din industrie și companiile mari a căror competivitate este puternic afectată prin scumpirea produselor energetice. Soluțiile aflate în acest moment pe masa deciziilor trebuie să fie corect fundamentate și echilibrate.", a mai spus Iohannis.

În încheiere, Klaus Iohannis a atras atenția autorităților cu atribuții în domeniu că "sunt în continuare necesare soluții cu caracter durabil, care să abordeze problema creșterii prețurilor pe termen lung pentru a nu genera alte probleme mai serioase sau mai costisitoare."

VEZI ȘI: Iohannis: România are potenţialul de a deveni un jucător important şi un hub european în domeniul energiei

România are potenţialul de a deveni un jucător important şi un hub european în domeniul energiei, a mai declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

'Obiectivul energetic nuclear al României este în primul rând un obiectiv strategic, de asigurare a securităţii energetice pe plan naţional şi regional. Ţara noastră beneficiază de un mix energetic echilibrat, însă avem nevoie în continuare de noi capacităţi energetice, din diverse surse, nu doar nucleare, bazate pe tehnologii noi şi moderne. Şi ne dorim ca investiţiile din energie să antreneze dezvoltarea pe orizontală a industriilor de profil din ţara noastră. România are potenţialul de a deveni un jucător important şi un hub european în domeniul energiei, iar acest potenţial trebuie fructificat cu hotărâre şi responsabilitate. Este modul prin care putem schimba profilul energetic actual al României şi să devenim un exportator net de energie în regiune', a spus şeful statului, prezent la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă.

Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie de explorarea mult mai ambiţioasă a oportunităţilor pe care România le are în domeniul energiei nucleare.

'Cercetarea tehnologică în energetica nucleară desfăşurată de specialiştii români are locul său de cinste la nivel european şi chiar mondial. Prin proiectele institutelor de specialitate din ţara noastră, sectorul energiei nucleare a înregistrat progrese considerabile. În baza unei tradiţii solide de aproape 50 de ani în sectorul energetic nuclear, România face o opţiune fermă din dezvoltarea energiei nucleare, o energie curată şi sigură, o soluţie sustenabilă pentru securitatea noastră energetică. În România, energia nucleară asigură aproape 20% din producţia internă. Cu alte cuvinte, un bec din 5 este aprins cu energie nucleară. Din totalul energiei curate produse în ţara noastră, 33% reprezintă energie nucleară, prin care susţinem 11.000 de locuri de muncă în producţie, cercetare, inovaţie, inginerie, lucrări şi producţie de echipamente. Faptul că România are un ciclu nuclear integrat constituie un atu extrem de important. Este un atu semnificativ, care trebuie păstrat, şi va trebui să găsim mijloacele prin care să fructificăm avantajele competitive de care noi, ca ţară, dispunem în acest domeniu', a afirmat şeful statului.

În continuare, el a amintit de Acordul interguvernamental dintre România şi Statele Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. De asemenea, preşedintele Iohannis a arătat că România contează în acest domeniu şi pe cooperarea cu Franţa, potrivit Agerpres.

Klaus Iohannis participă joi, 7 octombrie 2021, la un eveniment pentru celebrarea a 25 de ani de operare a Unității 1 CNE Cernavodă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel