Prețul petrolului crește după ce Joe Biden a eșuat în negocierile din Arabia Saudită

Sursă foto: Pxhere
Sursă foto: Pxhere

Creșterea va menține presiunea la pompe, unde șoferii s-au confruntat cu prețuri record la benzină și motorină.

Prețul petrolului a crescut luni după ce președintele SUA, Joe Biden, a renunțat la discuțiile din Orientul Mijlociu, fără un acord privind creșterea ofertei.

Biden a sperat să obțină o promisiune din partea Arabiei Saudite de a-și crește producția de petrol, ceea ce ar putea duce la reducerea presiunilor globale de aprovizionare.

Dar țițeiul Brent a crescut luni cu 2,6%, până la 103,88 dolari, după ce ministrul de Externe al Arabiei Saudite, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a înăbușit speculațiile cu privire la o creștere a producției.

El a spus că oficialii de la un summit SUA-Arabia de sâmbătă nu au discutat despre petrol și că națiunile OPEC+ vor continua să evalueze condițiile pieței.

Naeem Aslam, analist-șef de piață la Avatrade, a declarat: „Mesajul este că OPEC+ este cea care ia decizia de aprovizionare cu petrol, iar cartelul nu este nici pe departe interesat de ceea ce încearcă să obțină Biden”, notează The Guardian.

Opec+ va continua să controleze aprovizionarea cu petrol și o singură țară nu poate determina aprovizionarea  – cel puțin acesta este mesajul pe care l-au transmis comercianții din vizita lui Biden în Arabia Saudită.

Creșterea prețului petrolului va menține presiunea la pompe, unde șoferii s-au confruntat cu prețuri record la benzină și motorină. 

Prețurile au urcat atât de sus, încât guvernul a cerut Autorității pentru Concurență și Piețe să studieze piața, iar constatările sale inițiale au ridicat îngrijorări cu privire la marjele realizate de rafinării.

Cu toate acestea, prețurile țițeiului Brent au scăzut de la maximele de aproximativ 130 de dolari din martie, în primele săptămâni ale războiului din Ucraina.

Prețul petrolului a fost săptămâna trecută mai scăzut pentru a cincea săptămână consecutiv. Preocupările cu privire la potențialul unei recesiuni globale i-au făcut pe investitori să fugă de pe piețele de mărfuri.

Prețul cuprului – cunoscut sub numele de Dr Copper deoarece este considerat un barometru pentru sănătatea economiei mondiale – a scăzut cu 25% de la vârfurile din martie.

De asemenea, comercianții de energie urmăresc îndeaproape prețul gazului pe fondul unei crize de aprovizionare în Europa.

Europa trebuie să îşi reducă drastic consumul de gaze naturale în lunile următoare, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei

Europa trebuie să îşi reducă drastic consumul de gaze naturale în lunile următoare, pentru a se pregăti pentru ceea ce este posibil să fie o "iarnă lungă şi dură", a declarat luni directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, informează Bloomberg.

Chiar dacă Uniunea Europeană a făcut unele progrese în diversificarea surselor de aprovizionare dincolo de Rusia, principalul său furnizor, orice viitoare livrări din această ţară sunt extrem de incerte, iar o oprire completă a livrărilor nu poate fi exclusă, a avertizat Fatih Birol.

Acest avertisment vine într-un moment în care canicula agravează cea mai importantă criză energetică înregistrată de Europa în ultimele decenii, punând noi cereri pe centralele de gaze pentru a răcori locuinţele şi birourile. Livrările de electricitate sunt la limită, deoarece temperaturile ridicate duc la diminuarea producţiei turbinelor eoliene, iar centralele nucleare au probleme din cauza scăderii nivelului apelor râurilor, o problemă care afectează şi livrarea de cărbune către termocentrale.

Recursul la furnizorii alternativi de gaze nu va fi de ajuns. Chiar dacă Norvegia şi Azerbaidjanul vor livra la capacitate maximă, livrările din nordul Africii sunt aproape de nivelul din ultimii ani, iar importurile de gaze naturale lichefiate sunt deja la un nivel record, a spus Fatih Birol. Potrivit calculelor IEA, o cantitate de aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze naturale trebuie economisită în următoarele trei luni, adică echivalentul a 130 de tancuri încărcate cu gaze lichefiate.

"Primul pas imediat spre umplerea depozitelor europene de gaze la un nivel adecvat, înainte de venirea iernii, constă în reducerea consumului actual de gaze al Europei şi punerea gazelor economisite astfel în depozite. O parte din aceste lucruri se întâmplă deja, din cauza preţului ridicat al gazelor, dar este nevoie de mai mult. Reduceri suplimentare semnificative sunt necesare pentru a pregăti Europa de o iarnă lungă şi dură", a declarat Fatih Birol.

Potrivit directorului IEA, chiar dacă Europa va reuşi să îşi umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate, există în continuare "un risc crescut al unor întreruperi în aprovizionare dacă va avea loc o oprire completă a livrărilor ruseşti". În plus, riscurile sunt şi mai mari dacă livrările ruseşti vor fi oprite înainte ca Europa să poată să îşi asigure un grad de umplere a depozitelor de gaze de 90%, a adăugat Fatih Birol.

Comisia Europenă urmează să dea miercuri publicităţii un set de măsuri urgente pentru întreaga economie, inclusiv blocarea termostatului în clădirile publice la 19 grade în timpul iernii şi la 25 de grade în timpul verii, pentru a face faţă impactului unei posibile întreruperi complete a livrărilor de gaze din Rusia.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel