Prețul energiei electrice a scăzut cu 75% în Finlanda. Investiția care a adus stabilitate și a soluționat criza energetică actuală

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

În timp ce unele națiuni europene încep producția de energie nucleară, altele, cum ar fi Germania, rămân sceptice cu privire la beneficiile acesteia.

Începutul producției regulate de la un reactor nuclear finlandez mult întârziat a dus la scăderea prețurilor la electricitate în țară cu peste 75%, conform RMX.

Centrala nucleară Olkiluoto 3 (OL3) a finalizat tranziția de la testare la producția obișnuită luna trecută pentru a deveni prima centrală nucleară nouă din Finlanda din ultimele patru decenii. Se preconizează că va produce până la 15% din cererea de energie electrică a țării.

Partea interesantă este că lansarea sa a avut un efect considerabil asupra prețurilor energiei din Finlanda, scăzând prețul electricității în țară de la 245,98 EUR pe megawat-oră (MWh) în decembrie la 60,55 EUR pe MWh în Aprilie, o reducere de peste 75%, potrivit bursei fizice de energie electrică, Nord Pool.

Prețurile la energie au crescut brusc în țara scandinavă, după ce anul trecut guvernul finlandez a interzis importurile de energie electrică din Rusia vecină, din cauza conflictului în curs din Ucraina. Utilizarea energiei nucleare va fi privită cu ochi buni de consumatorii finlandezi, în special având în vedere faptul că Finlanda are cel mai mare consum de energie electrică pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

„Am avut mai multă stabilitate în sistem datorită OL3. Este o centrală nucleară uriașă, una dintre cele mai mari din lume, conectată la un sistem mic”, a declarat Jukka Ruusunen, directorul executiv al operatorului național de rețea din Finlanda Fingrid. „Are propriile sale riscuri, pe care suntem bucuroși să le urmărim”, a adăugat el.

Planuri privind energia eoliană

Ruusunen a explicat că energia eoliană este de așteptat să fie cea mai mare sursă de producție de energie din Finlanda până în 2027, energia nucleară fiind în prezent un înlocuitor util și de încredere.

El a spus că energia eoliană este capabilă să atragă investiții mai mari, energia nucleară fiind aparent inclusă pe lista neagră de un număr de investitori.

„Nuclearul, se pare, nu este foarte atractiv pentru investitori. Asta spun ei. Totuși, este o opțiune și sunt sigur că politicienii noștri ar fi în favoarea acestor decizii”, a spus el pentru site-ul de știri.

Cu toate acestea, energia nucleară continuă să fie o sursă din ce în ce mai populară de producție de energie în multe țări ale UE, Franța, Suedia, Polonia și Ungaria, toate încercând să-și extindă producția de energie nucleară.

Luna trecută, Polonia a primit o finanțare de 4 miliarde de dolari din SUA pentru a ajuta la construirea a 20 de reactoare modulare mici în toată țara până în 2029, în timp ce Ungaria se concentrează pe extinderea centralei nucleare de la Paks.

Exemplul finlandez este o dovadă a modului în care nuclearul poate juca un rol în soluționarea crizei energetice actuale, consumatorii plătind încă sume în creștere pentru energie în multe țări europene.

Germania, însă, a mers pe direcția opusă și a închis în mod controversat cele trei centrale nucleare rămase în țară, luna trecută. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel