Preţul caselor ar putea să se prăbuşească în zona euro odată cu creşterea dobânzilor, spune BCE

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Potrivit informațiilor furnizate de Banca Centrală Europeană (BCE), prețul locuințelor în zona euro ar putea să sufere o scădere "dezordonată" pe fondul ratelor ridicate la creditele ipotecare, ceea ce face achiziționarea unei locuințe inaccesibilă pentru persoanele fizice și neatractivă pentru investitori, relatează Reuters.

Raportul semestrial privind stabilitatea financiară realizat de BCE evidențiază că acesta este doar unul dintre numeroasele riscuri, alături de creșterea costurilor creditării și încetinirea ritmului de creștere care afectează atât companiile, cât și gospodăriile.

Începând cu luna iulie a anului trecut, BCE a început să crească rata dobânzii de politică monetară de la un nivel minim istoric, în efortul de a contracara inflația ridicată, iar semnalele indică faptul că BCE va continua să majoreze costul creditului și în lunile următoare. Cu toate acestea, impactul celei mai agresive campanii de majorare a dobânzilor din ultimele decenii începe abia acum să se resimtă în piața imobiliară, care a cunoscut o creștere semnificativă în ultimul deceniu datorită creditului ieftin.

'Pe viitor, o scădere a preţurilor ar putea deveni dezordonată pe măsură ce majorarea dobânzilor pentru noile credite ipotecare compromite accesibilitate şi majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare, în special în ţările unde predomină creditele ipotecare cu dobândă variabilă', a subliniat BCE.

Instituţia de la Frankfurt nu arată care sunt aceste ţări, dar datele BCE spun că Portugalia, Spania şi ţările baltice se numără printre cele unde proporţia creditelor ipotecare cu dobândă variabilă este cea mai mare.

De asemenea, BCE a tras un semnal de alarmă despre regiunile unde investitorii instituţionali şi-au asumat poziţii mari pe piaţa imobiliară rezidenţială şi care ar putea suferi o lovitură serioasă în situaţia retragerii capitalului. Zonele care includ Berlinul, anumite regiuni din vestul Germaniei și capitale precum Paris, Madrid, Lisabona și Dublin se numără printre acestea.

În schimb, BCE afirmă că gospodăriile din zona euro beneficiază de o piață a muncii stabilă, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor care nu își pot plăti ratele la credite din cauza șomajului este redus. Ultimul raport al BCE privind stabilitatea financiară a fost publicat în contextul recentelor falimente bancare din SUA și preluarea de urgență a băncii elvețiene Crédit Suisse de către rivala UBS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel