Prețul cafelei robusta a ajuns la un maxim istoric

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cotațiile la cafeaua robusta au atins vineri un nou maxim istoric la bursa ICE din Londra, alimentate de îngrijorările legate de o recoltă slabă care ar putea duce la un deficit de boabe de cafea.

Cotaţiile futures la cafeaua robusta, soiul mai ieftin utilizat în principal pentru producția de cafea instant, au crescut vineri cu 2,4%, ajungând la cel mai ridicat nivel de la lansarea lor în 2008. Creșterea săptămânală a prețurilor a fost de 5,4%, susținută de producția mai mică din Vietnam, cel mai mare producător de cafea robusta, și de stocurile reduse.

Deși Vietnamul are suficiente stocuri de cafea robusta pentru a-și acoperi exporturile pentru restul sezonului, unii fermieri ar putea alege să își rețină vânzările în speranța unor prețuri mai mari, potrivit lui Do Ha Nam, președinte al Intimex Group, cel mai mare exportator de cafea din Vietnam.

Piața cafelei a beneficiat și de intrarea fondurilor speculative care au părăsit piața cacao, unde deficitele mari au dus la creșterea prețurilor, și s-au mutat pe piața cafelei.

"Speculatorii fac comparații între cacao și cafea, ceea ce este un pic surprinzător. Principala similaritate pe care o văd eu este că toți arborii de cafea au îmbătrânit din cauza lipsei de lucrări agricole, iar asta se traduce printr-o recoltă stagnantă în Vietnam", a declarat Carlos Mera, analist la Rabobank.

Preocupările legate de producția din sezonul următor s-au intensificat, de asemenea, din cauza prognozelor meteorologice care indică o vreme secetoasă în Vietnam în următoarea săptămână, punând presiune suplimentară pe arborii de cafea, potrivit analiștilor firmei de prognoză Maxar.

În plus, noile reglementări europene privind produsele provenite din defrișări ar putea duce la o accelerare a achizițiilor înainte de sfârșitul anului, când reglementările vor intra în vigoare, potrivit lui Carlos Mera.

Creșterea prețului cafelei robusta are un impact semnificativ asupra industriei cafelei, crescând costurile producătorilor și, în cele din urmă, prețurile de retail pentru consumatori, realtează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel