Preț energie, 1 ianuarie 2021. Până când poți să-ți schimbi furnizorul de electricitate

Consumatorii casnici de electricitate ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă, unde găsesc preţuri mai mici decât ar plăti dacă rămân cu vechile contracte, de la 1 ianuarie 2021.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate se va liberaliza complet, iar consumatorii care rămân cu vechile contracte vor plăti facturi mai mari cu valori cuprinse între 13% şi 26%.

Furnizorii au obligaţia să facă inclusiv în cursul lunii ianuarie notificare către toţi clienţii, iar, dacă până la 31 ianuarie un client casnic optează pentru piaţa concurenţială, indiferent de ziua din ianuarie în care optează, i se calculează toată factura pe ianuarie la acel preţ din piaţa concurenţială. În plus, oricând în timpul anului, consumatorii se pot muta din piaţa universală în piaţa concurenţială sau îşi pot schimba furnizorul.

Contractul de furnizare a energiei electrice încetează în următoarele cazuri:

a)  expirarea termenului contractual;

b)  acordul de voinţă al părţilor contractante;

c)  denunţarea unilaterală de către clientul final, în condiţiile prevăzute în contract şi conform prevederilor legale în vigoare;

d)  rezilierea.

(2) În cazul încetării contractului ca urmare a expirării duratei de valabilitate a acestuia, furnizorul notifică clientului final data încetării cu minimum 30 de zile înainte.

(3) Furnizorul şi, după caz, clientul final au obligaţia să notifice OR cu privire la încetarea contractului de furnizare, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte.

(4) Prevederile alin. (2) nu se aplică în cazul contractelor încheiate pe o perioadă mai mică de 60 de zile, caz în care notificările se fac cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de data încetării valabilităţii contractului.

(5) Notificarea poate fi comunicată în anexa la factură.

Art. 40

Contractul de furnizare poate fi reziliat de către clientul final, cu notificarea furnizorului cu cel puţin 15 zile înainte, fără plata despăgubirilor prevăzute în contractul de furnizare, în următoarele situaţii:

a)  asupra furnizorului s-a declanşat procedura de suspendare sau retragere a licenţei;

b)  contractul nu respectă reglementările în vigoare privind tipul de contract.

VEZI ȘI: Liberalizare piață. Cum afli prețul la energie. Scumpiri de la 1 ianuarie 2021: alege oferta cea mai bună

În cazul schimbării furnizorului nu există niciun risc de deconectare, deoarece instalaţia de alimentare rămâne aceeaşi

Totodată, trecerea de la un furnizor de ultimă instanţă la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu şi gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife.

De asemenea, ANRE recomandă tuturor clienţilor să solicite furnizorului condiţiile de modificare a preţului electricităţii înainte de a semna un contract.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel