Președinții României, Poloniei și Ucrainei merg la Chișinău de Ziua Independenței Republicii Moldova

Președinții României, Poloniei și Ucrainei merg la Chișinău de Ziua Independenței Republicii Moldova  /  Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Președinții României, Poloniei și Ucrainei merg la Chișinău de Ziua Independenței Republicii Moldova / Sursă foto: Facebook Maia Sandu

Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Volodymyr Zelenskyy merg la Chișinău de Ziua Independenței Republicii Moldova.

Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, va întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova în această săptămână. Liderul polon va ateriza la Chișinău joi, 26 august, urmând să aibă întrevederi cu Președintele Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt. A doua zi, pe 27 august, Președintele Andrzej Duda va participa la acțiunile dedicate celei de-a 30-a aniversări a Independenței Republicii Moldova.

Tot pe 27 august, la Chișinău se vor afla Președintele României, Klaus Werner Iohannis, și Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. Cei trei șefi de stat, alături de Președintele Maia Sandu, vor lua parte la festivitățile organizate în Piața Marii Adunări Naționale cu prilejul celor trei decenii de Independență a Republicii Moldova. Ulterior, vor avea loc câteva întrevederi bilaterale, precum și o reuniune multilaterală a celor patru președinți. La final, se vor face declarații de presă, scrie Deschide.md.

Programul evenimentelor

26 august

14.05 - Ceremonia de întâmpinare a Președintelui Republicii Polone, Andrzej  Duda (Președinția Republicii Moldova)

16.10 - Declarații de presă comune ale Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda (Președinția Republicii Moldova)

18.15 - plantarea, de către Președintele Maia Sandu și Președintele Andrzej Duda, a unui arbore (Grădina Botanică)

27 august

09.20-09.50 - Ceremonia de depunere a florilor la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt

10.10-10.45 - Festivitățile dedicate celei de-a 30-a aniversări a Independenței Republicii Moldova (Piața Marii Adunări Naționale)

12.10-12.40 - Declarații de presă comune făcute de Președinții Maia Sandu, Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Volodymyr Zelenskyy (Președinția Republicii Moldova)

Pași pentru introducerea „limbii române“ în Constituția Republicii Moldova. Igor Grosu (PAS): Trebuie să creăm condiții

Academia de Științe a Moldovei le cere președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și premierului statului, Natalia Gavrilița, să întreprindă măsurile necesare pentru modificarea în Constituție a sintagmei „limba moldovenească“ cu „limba română“.

„Academia de Științe a Moldovei susține inițiativa Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova, a Institutului de Filologie Română ,,B.P.Hasdeu” și a Institutului de Istorie de a relua apelul de modificare în Parlament a articolului 13 din Constituție conform adevărului științific.

Repunerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană.

Prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția noastră s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea adevărului științific despre limba română.“, se arată în textul publicat pe site-ul Academiei de Științe a Moldovei (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel