Urmărește emisiunea live


Preşedintele Ucrainei neagă orice 'şantaj' din partea lui Trump prin intermediul ajutorului militar

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că liderul de la Casa Albă, Donald Trump, nu a încercat să-l şantajeze nici în cursul convorbirii telefonice din iulie şi nici în cadrul întâlnirii pe care cei doi au avut-o în septembrie în marja Adunării Generale a ONU la New York, potrivit Reuters şi mass-media ucrainene, în contextul în care preşedintele american este suspectat că a suspendat ajutorul militar al SUA pentru a obţine de la Kiev o anchetă asupra rivalului său politic democrat Joe Biden, conform AFP.

În cursul unei întâlniri cu presa, Zelenski a afirmat că în cursul convorbirii telefonice cu Donald Trump a urmărit organizarea unei întâlniri ulterioare şi a cerut cu acea ocazie Casei Albe să-şi schimbe retorica asupra Ucrainei, percepută ca o ţară coruptă. 'I-am spus: uitaţi-vă la noi, arătăm oare ca nişte oameni corupţi?', a afirmat preşedintele ucrainean. Programul de ajutor militar 'fusese blocat chiar înainte de convorbirea noastră şi noi nu am abordat acest subiect. Nici măcar nu ştiam de aceasta' , a spus Zelenski, vorbind într-o conferinţă de presă maraton susţinută în zona de restaurante a unui mall din Kiev.

Zelenski, fost actor de comedie ales preşedinte în aprilie, a insistat că discuţia sa telefonică cu Donald Trump 'nu a avut nicio legătură nici cu armele şi nici cu Burisma', compania energetică ucraineană la care a activat un timp fiul lui Joe Biden pe vremea când acesta era vicepreşedinte, în prezent candidat la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidenţiale din SUA. 'Voiam să-l fac pe Trump să vină în Ucraina', a asigurat Volodimir Zelenski.

Deblocarea unui ajutor militar de mai multe sute milioane de dolari către Ucraina, cu scopul de a contracara 'agresiunea rusă', a fost suspendată la începutul verii, iar puţin mai târziu, la 25 iulie, Donald Trump a avut un apel telefonic cu Zelenski. Potrivit unui avertizor de integritate, miliardarul american a cerut Ucrainei, în cadrul acestei convorbiri telefonice, să ancheteze asupra fiului rivalului său democrat, în timp ce Kievul clasase dosarele legate de Burisma.

În opinia democraţilor, preşedintele american a încercat atunci să şantajeze Kievul cu ajutorul militar pentru ca acesta să-l destabilizeze pe rivalul său politic printr-o investigaţie, o formă de ingerinţă (străină) în campania electorală care este interzisă de legislaţia americană.

Ajutorul militar pentru Ucraina a fost deblocat în cele din urmă la 11 septembrie. La începutul lunii octombrie, Parchetul ucrainean a ordonat reexaminarea dosarelor clasate în trecut şi implicând grupul de gaze Burisma, doar că acestea nu par să-l vizeze pe fiul lui Joe Biden, Hunter, care intrase în 2014 în consiliul de administraţie al companiei respective. Pe fondul acestor suspiciuni, Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea duce la declanşarea procedurii de destituire a preşedintelui Donald Trump, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel