Preşedintele sirian a sosit în Arabia Saudită pentru summitul Ligii Arabe

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a sosit joi seara la Jeddah, în ajunul unui summit al Ligii Arabe în acest oraş saudit, după ani de izolare a regimului de la Damasc din cauza războiului din Siria.

Televiziunea publică saudită Al-Ekhbariya a arătat imagini cu preşedintele sirian, zâmbind, coborând dintr-un avion şi primit de prinţul Badr bin Sultan, viceguvernatorul regiunii Mecca, de care depinde Jeddah, informează Agerpres.

Preşedintele sirian va participa la prima sa reuniune a Ligii Arabe din 2010, semnând astfel marea sa revenire pe scena diplomatica arabă.

Liga Arabă a subliniat recent necesitatea de a juca un "rol principal" pentru a se ajunge la o soluţionare în Siria, unde războiul s-a soldat cu aproximativ o jumătate de milion de morţi, precum şi milioane de refugiaţi şi strămutaţi.

Siria, la rândul ei, mizează pe o normalizare deplină a relaţiilor cu ţările arabe, în special cu monarhiile bogate din Golf, pentru a finanţa reconstrucţia costisitoare a ţării.

Arabia Saudită a anunţat săptămâna trecută redeschiderea reprezentanţei sale diplomatice în Siria după 11 ani de întrerupere a relaţiilor cu regimul de la Damasc, izolat din cauza războiului civil care a devastat ţara.

Această decizie a Arabiei Saudite, un lider al ţărilor din Golf cu influenţă regională, a survenit la două zile după reintegrarea Siriei în Liga Arabă, anunţată pe 7 mai la Cairo.

Citește și:

Emiratele Arabe Unite l-au invitat pe președintele Siriei, Bashar al-Assad, la summitul COP28

Emiratele Arabe Unite l-au invitat pe președintele sirian, Bashar al-Assad, să participe la summitul climatic al Națiunilor Unite din acest an, a informat luni agenția de știri de stat din Siria SANA, citată de Politico.

Țara din Golf este programată să găzduiască COP28 în Dubai în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie. Potrivit SANA, ambasada Emiratelor Arabe Unite i-a înmânat duminică lui Assad o invitație oficială din partea președintelui Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Invitația vine în momentul în care un număr tot mai mare de țări arabe încep să reînvie relațiile cu regimul Assad, care de 12 ani a condus un război civil în care au murit peste 300.000 de oameni.. Citește mai mult AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel