Igor Dodon: Unirea înseamnă război civil!

Igor Dodon
Igor Dodon

Unirea pentru care militează o parte dintre cetăţenii Republicii Moldova înseamnă război civil, a declarat joi seara preşedintele prorus Igor Dodon.

Afirmaţia a fost făcută în cadrul emisiunii 'Acces direct' de la NTV Moldova, filiala postului rusesc de televiziune NTV, Dodon avertizând că va recurge la 'toate căile legale' pentru a nu permite lichidarea statalităţii moldoveneşti, relatează vineri portalul Deschide.md.

'Poate că cineva provoacă acestui lucru intenţionat? Poate celor de la guvernare le este convenabil un astfel de scenariu? Pentru că ei înţeleg că pierd alegerile (parlamentare) în toamnă şi poate ar vrea să destabilizeze situaţia? Trebuie să fim foarte atenţi. Noi examinăm detaliat acest lucru', a afirmat Igor Dodon, referindu-se la Partidul Democrat, aflat în prezent la guvernare. Pentru a rezolva problemei unionismului 'pe cale democratică', Igor Dodon propune organizarea unui referendum în cadrul căruia cetăţenii moldoveni să fie întrebaţi ce-şi doresc.

'Este clar că majoritatea covârşitoare va fi pentru păstrarea statalităţii; să punem punct odată la subiectul acesta', a declarat Dodon, în opinia căruia guvernanţii 'nu vor accepta un astfel de referendum'. Referitor la faptul că actuala guvernare vrea să introducă integrarea europeană a Republicii Moldova în Constituţie, Igor Dodon a menţionat că aceasta nu este altceva decât o acţiune de PR.

'Europenii nu au încredere în actuala majoritate parlamentară şi în actualul guvern. Eu discut cu ambasadorii. Au stopat finanţarea pe domeniul justiţiei, nu dau banii pe care i-au promis, critică acest guvern', susţine el. Şi în acest caz, Dodon consideră că ar fi necesar un referendum.

Declaraţie de Unire cu patria-mamă

În pofida ameninţărilor preşedintelui prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, care în decurs de un an de la instalarea în funcţie s-a întâlnit de opt ori cu şeful statului rus Vladimir Putin, şi niciodată cu omologii săi din ţările vecine, o nouă localitate din Republica Moldova - a noua la număr - şi-a oficializat în mod simbolic dorinţa de unire cu România, relatează Deschide.md.

Satul Goteşti din raionul Cantemir a semnat joi o Declaraţie de Unire cu patria-mamă. 'Facem această Unire acum ca o reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului. De la chinul bunicilor noştri, smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, greutăţilor pe care le trăim acum noi. Noi, cei de azi, facem Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi pentru ca fiii şi nepoţii noştri să se bucure de libertate şi prosperitate în viitor, de şanse de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut', se arată în Declaraţia de Unire.

Proiect Platforma Civică 'Acţiunea 2012'

Gestul şi decizia aleşilor locali fac parte dintr-un proiect iniţiat de Platforma Civică 'Acţiunea 2012'. Iniţiatorii proiectului se aşteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localităţi din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea şi simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state româneşti, conform Deschide.md.

[citeste si]

Alte opt localităţi din partea stângă a Prutului au adoptat o Declaraţie de Unire similară, începând cu 23 ianuarie. Este vorba de localităţile Parcova din raionul Edineţ, Festeliţa din Ştefan Vodă, satul Opaci din raionul Căuşeni, Ulmu, Bardar şi Ruseştii Noi, Văsieni şi Puhoi din raionul Ialoveni.

Furios, Igor Dodon a cerut pedepsirea factorilor implicaţi în acţiunile 'antistatale, antipopulare şi anticonstituţionale', solicitând convocarea Consiliului Superior de Securitate şi tragerea la răspundere a aleşilor locali de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi Ministerul de Interne. În replică, unii aleşi locali care au semnat simbolica Declaraţie de Unire au declarat că au făcut ce le spune sufletul, iar gestul lui Dodon este un semnal de disperare, potrivit Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel