Președintele Poloniei s-a pozat cu doi parlamentari căutați de poliție în vederea arestării /foto

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Poloniei a apărut într-o poză alături de doi parlamentari, în timp ce poliția îi căuta pentru a-i aresta, marți, în contextul unui conflict între guvern și șeful statului cu privire la statutul lor, scrie Reuters.

Fotografiile postate pe platforma de socializare X de către biroul președintelui Andrzej Duda reprezintă doar cel mai recent episod al unui conflict care va continua, probabil, pe tot parcursul coabitării între administrația prezidențială și executivul Poloniei.

În 2015, la scurt timp după ce partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) a ajuns la putere, aliatul său, Duda, a emis o grațiere pentru Mariusz Kaminski, permițându-i să devină ministru de Interne.

Există însă întrebări legate de dreptul lui Duda de a-l grația înainte ca un tribunal de apel să dea o hotărâre finală. Curtea Supremă a decis anul trecut că acest caz ar trebui redeschis.

Ulterior, luna trecută, Kaminski și adjunctul său, Maciej Wasik, au fost condamnați la doi ani de închisoare pentru abuz de putere. Presa a relatat că poliția îi căuta pe foștii lor șefi, marți, pentru a-i duce în închisoare.

Potrivit postării biroului lui Duda, acesta le-a spus celor doi noi consilieri, în cadrul unei ceremonii de marcare a numirii lor, că "cea mai bună dovadă a patriotismului vostru pro-statal este faptul că ați colaborat cu miniștrii Mariusz Kaminski și Maciej Wasik în ultimii ani".

Conform multor juriști și președintelui Camerei Inferioare a parlamentului, Sejm, Szymon Holownia, verdictul din decembrie a însemnat că Kaminski și Wasik și-au pierdut mandatele parlamentare. Dar amândoi au negat acest lucru și au planificat să participe la următoarea ședință.

Duda s-a întâlnit cu Holownia luni pentru a încerca să-l convingă că grațierea lui este valabilă, în ciuda hotărârii justiției, iar că instanța nu avea dreptul să dea o a doua sentință în cazul lor.

"Ședința planificată în această săptămână va fi mutată pentru săptămâna viitoare... există un singur motiv pentru această decizie - sarcina mea este să asigur demnitatea Sejm-ului și liniștea socială", a spus Szymon Holownia, vorbitorul Sejm-ului.

Parlamentul trebuia să voteze bugetul pentru anul 2024 la ședința acestei săptămâni. Are până la sfârșitul lunii ianuarie să trimită bugetul președintelui pentru a fi semnat. Dacă nu o face, președintele poate dizolva parlamentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel