Președintele polonez Andrzej Duda a cerut SUA o creștere a prezenței militare

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, va pleca marţi spre Statele Unite, unde se va întâlni cu Donald Trump şi unde se aşteaptă ca ambii să anunţe o creştere a prezenţei militare americane în Polonia, în ciuda opoziţiei Rusiei, transmite agenţia EFE.

Întrevederea Duda-Trump va avea loc miercuri la Casa Albă şi va include două probleme ridicate de mai mulţi ani de Varşovia: eliminarea vizelor pentru cetăţenii polonezi care călătoresc în SUA pentru mai puţin de trei luni şi creşterea efectivelor americane pe teritoriul Poloniei.

Unul din consilierii lui Duda, Krzysztof Szczersk, a declarat că Washingtonul este dispus să-şi sporească prezenţa militară în Polonia, deşi această creştere nu ar avea nivelul solicitat de Varşovia.

Szczersk se aşteaptă ca ambii lideri să confirme decizia în cadrul reuniunii de miercuri.

În acelaşi timp, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, aflat deja în Statele Unite, a spus marţi că ţara sa "este pregătită să cumpere mai multe unităţi ale avionului de luptă F-35".

Baza Fort Trump



Guvernul partidului Lege şi Justiţie (PiS) încearcă să obţină o prezenţă militară sporită a SUA în Polonia de când a ajuns la putere în 2015, ca parte a strategiei sale de descurajare a Rusiei în ce priveşte o posibilă agresiune armată.

În cadrul acestei strategii, este inclusă de asemenea o considerabilă creştere a cheltuielilor militare, în mare parte pentru cumpărarea de echipament militar fabricat de companii americane, mai notează EFE.

Când Andrzej Duda a vizitat SUA în septembrie 2018, el a propus crearea unei mari baze militare a SUA în Polonia, sub numele de Fort Trump.

Statele Unite au deja trupe în Polonia ca parte a unui acord încheiat în 2016 cu NATO drept răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Vezi și: Dmitri Kozak: am văzut planul lui Plahotniuc de federalizare a Moldovei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel