Urmărește emisiunea live


Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, suspendat din funcţie

Igor Dodon
Igor Dodon

Curtea Constituţională de la Chişinău l-a suspendat temporar din funcţie pe preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Motivul este că şeful ţării vecine a respins, pentru a doua oară, candidaturile la funcțiile de miniștri, propuse de Guvern săptămâna trecută, relatează TVR.

Curtea Constituțională a admis demersul unui grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova, depusă pe 28 decembrie 2017, privind suspendarea temporară a președintelui țării Igor Dodon, pentru a debloca procesul de desemnare a noilor miniștri în Guvern.

Potrivit Constituţiei, şeful statului are voie să facă acest lucru doar o singură dată. Igor Dodon şi-a motivat decizia prin faptul că unii candidaţi ar fi dat dovadă anterior de lipsă de profesionalism, inconsecvenţă şi oportunism.

Printre persoanele propuse de premierul Pavel Filip la funcţiile de miniştri se regăsesc foştii premieri Iurie Leancă şi Chiril Gaburici şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionaşe, Alexandru Tănase.

Interimatul va fi asigurat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta va semna decretele de numire a noilor miniştri şi tot el le va primi jurământul.

Amintim că, o situație similară s-a produs în luna octombrie a anului trecut, când Igor Dodon a respins în mod repetat candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Atunci, în urma unuei decizii a CCM, șeful statului a fost suspendat temporar, iar decretul de numire a lui Sturza în funcție a fost semnat de către președintele Parlamentului Candu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel