Preşedintele Lukaşenko ameninţă cu represalii militare capitalele occidentale

Presedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukasenko
Presedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukasenko

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a ameninţat sâmbătă cu represalii militare împotriva oricui ar ataca Belarusul, în contextul tensiunile ridicate, generate de războiul din ţara vecină, Ucraina, transmite duminică dpa.

Într-un discurs pronunţat în ajunul Zilei Independenţei, preşedintele Lukaşenko a spus că a ordonat forţelor sale armate să vizeze 'centrele de decizie' din capitalele occidentale în cazul unui atac asupra Belarusului, adăugând:'Nu vă atingeţi de noi şi nu ne vom atinge de voi', potrivit agenţiei de presă Belta.

În pofida faptului că Rusia a invadat Ucraina, Moscova şi aliatul său devotat, Minsk, au încercat în mod repetat să se prezinte drept victime ale politicilor presupus ostile ale Occidentului şi ale NATO. Au existat temeri că Belarusul ar putea intra oficial în război alături de Rusia după declanşarea războiului din Ucraina pe 24 februarie.

Preşedintele Lukaşenko a recunoscut că în primele săptămâni de invazie au fost lansate rachetele ruseşti în direcţia Ucrainei de pe teritoriul său. La summitul NATO de la Madrid, desfăşurat la începutul acestei săptămâni, Alianţa Nord-Atlantică a decis să îşi consolideze în mod semnificativ flancul estic şi să înceapă procesul de aderare pentru Finlanda şi Suedia.

Ulterior, preşedintele Vladimir Putin şi-a anunţat intenţia de a răspunde posibilului transfer al soldaţilor NATO în Finlanda cu desfăşurari proporţionale de trupe ruseşti în regiune, potrivit Agerpres.

Putin spune că Rusia și Belarus se îndreaptă către unificare

Președintele rus Vladimir Putin a susținut că răspunsul occidental la războiul său din Ucraina împinge Rusia și Belarus spre unificare.

”Presiunea politică și de sancțiuni fără precedent din partea Occidentului colectiv împinge Rusia și Belarus să accelereze procesul de unificare”, a declarat Putin vineri într-un forum bilateral din orașul Belarus Grodno.

”La urma urmei, este mai ușor să minimizezi daunele cauzate de sancțiunile ilegale, este mai ușor să stăpânești producția de produse solicitate, să dezvolți noi competențe și să extinzi cooperarea cu țările prietene”, a adăugat liderul rus, potrivit unui articol publicat de Newsweek.

Vezi și: Cât de mare e riscul ca Rusia să atace NATO? Fost ministru al Apărării: Rușii se pregătesc de 20 de ani de războiul din Ucraina. NATO, luată prin surprindere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel