Președintele Ghanei, Nana Akufo-Addo: Este timpul ca Africa să fie compensată de Europa pentru sclavie

Fotografie de la Adi Perets/ Pexels
Fotografie de la Adi Perets/ Pexels

Acest lucru a fost declarat de președintele Ghanei, Nana Akufo-Addo, in deschiderea "Reparations and Racial Healing Summit” de la Accra.

Problema adusă în discuție de către președintele Ghanei nu este nouă: în 1999, la Accra, o comisie a stabilit că Occidentul va trebui să plătească despăgubiri în valoare de 777 trilioane de dolari pentru comerțul transatlantic cu sclavi, care s-a desfășurat pe o perioadă de 400 de ani și care a afectat 20 de milioane de africani,fiind catalogată drept cea mai mare migrație forțată din istorie și una dintre cele mai inumane, potrivit ONU.

Liderul ghanez a spus că efectele comerțului cu sclavi au fost ”devastatoare” pentru continent și că întreaga perioadă de sclavie a înăbușit ”progresul economic, cultural și psihologic al Africii”.

Akufo-Addo a arătat cu degetul la presupusele standarde duble folosite la nivel internațional atunci când a fost vorba de a aborda greșelile istorice suferite de alte populații.

”Nativii americani au primit și continuă să primească despăgubiri. Familiile japoneze-americane, care au fost încarcerate în lagărele din America în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au primit reparații. Evreii, dintre care șase milioane au murit în lagărele de concentrare ale Germaniei lui Hitler, au primit despăgubiri, inclusiv subvenții și sprijin pentru patrie”, a declarat președintele Ghanei, potrivit Europa Today.

În timp ce a reiterat că nicio sumă de bani nu poate restabili pagubele cauzate de comerțul transatlantic cu sclavi și consecințele sale, care s-au întins pe mai multe secole, președintele a afirmat: ”Cu toate acestea, acum este timpul să revigorăm și să intensificăm discuțiile despre reparații pentru Africa. Într-adevăr, timpul este de mult așteptat.”

Astfel, el a cerut participanților la summit să nu se preocupe exagerat de modalitățile de plată a despăgubirilor, ci, mai degrabă, să depună eforturi pentru a stabili, fără echivoc, mai întâi justiția în cererea de reparații.

”Și, chiar înainte ca aceste discuții despre reparații să se încheie, întregul continent african merită scuze oficiale din partea națiunilor europene implicate în comerțul cu sclavi pentru crimele și daunele pe care le-a cauzat populației, psihicului și imaginii africanilor peste tot în lume”, a adăugat președintele.

Cuvinte care relansează dezbaterea asupra colonialismului într-un moment în care Europa încearcă să restabilească relațiile cu Africa în fața acțiunii hegemonice a Chinei pe continent. 

Citește și:

Jarosław Kaczyński: Dacă Germania este o superputere morală, atunci eu sunt o blondă tânără și înaltă

Germania nu a reușit să despăgubească Polonia pentru crimele de război comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat viceprim-ministrul polonez Jarosław Kaczyński în timpul unei vizite la Sochaczew, în centrul Poloniei, marți, ca parte a turneului în țară al PiS.

Liderul PIS a făcut și o altă declarație fermă împotriva Germaniei, spunând că nu este clar dacă promisiunile germane de reînarmare au fost îndreptate împotriva Rusiei sau Poloniei, care este, de asemenea, ocupată cu reînarmarea.

Cu toate acestea, Kaczyński și-a concentrat atacul asupra Germaniei pentru refuzul de despăgubire a Poloniei pentru crimele de război germane și a repetat că este timpul ca Polonia să ceară în mod oficial ca Germania să plătească despăgubiri Poloniei pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nu ne-au compensat pentru cel de-al Doilea Război Mondial și nici nu i-au pedepsit pe mulți dintre vinovați. Ei chiar au adoptat o legislație, care a acordat efectiv amnistia pentru greșelile trecute”, a spus Kaczyński.

Germania nu i-a despăgubit pe polonezi

Liderul partidului de guvernământ al Poloniei a continuat să reamintească oamenilor că polonezii din Auschwitz au fost condamnați la moarte fără proces, iar cei care i-au ucis nu au fost niciodată judecați. El a menționat că Germania a plătit despăgubiri altor națiuni, potrivit unui raport al publicației poloneze Dorzeczy.

„De ce au plătit ei despăgubiri Franței, de ce au plătit despăgubiri evreilor? Suntem noi polonezii mai puțin demni? Simt că este aproape momentul în care trebuie să cerem aceste despăgubiri și trebuie să dăm cu pumnul în masă. Germania se preface a fi o superputere morală. Dacă ei sunt o superputere morală, atunci eu sunt o blondă tânără și înaltă”, a spus Kaczyński unei mulțimi din Sochaczew. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel