Președintele Germaniei îl critică pe un fost premier pentru legăturile strânse cu Rusia

Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, l-a criticat pe fostul cancelar Gerhard Schröder pentru legăturile sale de afaceri cu Rusia, afirmând că multe lucruri făcute de acesta în mandatul de la conducerea executivului de la Berlin au fost eclipsate de comportamentul său ulterior, relatează duminică dpa.

Implicarea lui Gerhard Schröder în companii energetice ruse a ridicat semne de întrebare despre ţara noastră, în special din partea vecinilor noştri est-europeni, a spus Steinmeier.

Actualul şef al statului german a lucrat îndeaproape cu Schröder în trecut, ambii fiind membri ai Partidului Social-Democrat (SPD). Steinmeier a fost şeful de cabinet a cancelariei conduse de Schröder în perioada 1999-2005.

Am fost pe acelaşi drum împreună timp de 15 ani, dar de 17 ani îmi urmez propria cale politică, fără el. În această perioadă, Gerhard Schröder a luat decizii personale care ne-au separat, a explicat Frank-Walter Steinmeier.

În ultimii ani, Gerhard Schröder a devenit ţinta criticilor în Germania pentru funcţiile sale deţinute în companii de stat ruse şi pentru relaţiile sale apropiate cu preşedintele rus Vladimir Putin.

La rândul său, Frank-Walter Steinmeier a fost criticat recent pentru politica sa faţă de Moscova în ultimele două decenii. În cele din urmă, el a recunoscut că a făcut unele greşeli cu privire la Vladimir Putin.

În urmă cu câteva săptămâni, Gerhard Schröder a demisionat din funcţia deţinută în consiliul de supraveghere al companiei ruse Rosneft şi a respins o nominalizare a sa în boardul grupului Gazprom.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Cancelarul german Scholz se declară neimpresionat de avertismentele lui Putin privind stoparea livrării de armament către Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu este impresionat de avertismentele preşedintelui rus Vladimir Putin privind continuarea livrărilor de arme occidentale către Ucraina, transmite dpa.

Nu trebuie să ne lăsăm înspăimântaţi 'şi, de aceea, vom continua cu ceea ce am început', a declarat cancelarul Scholz într-un interviu acordat programului de ştiri 'Tagesthemen' al postului public ARD.

Pe lângă livrările suplimentare de arme către Ucraina, este prevăzută şi o mai bună dotare a Bundeswehr-ului cu un program planificat de 100 de miliarde de euro. Germania 'va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar', a subliniat Olaf Scholz.

Preşedintele Putin a avertizat împotriva livrării de arme grele Ucrainei într-o conversaţie telefonică cu şeful guvernului german Olaf Scholz şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron la sfârşitul săptămânii trecute.

Acest lucru ar risca să destabilizeze şi mai mult situaţia şi să agraveze criza umanitară, a spus Putin. Până acum, guvernul german a fost de acord să furnizeze două tipuri de arme grele: 50 de vehicule blindate antiaeriene Gepard şi şapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000. Acestea din urmă sunt piese de artilerie grea.

Cu toate acestea, Ucraina solicită tancuri de luptă şi vehicule de luptă pentru infanterie, lansatoare de rachete multiple sau rachete antinavă. 

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat vineri că Germania este angajată în sprijinirea Ucrainei şi că războiul dus de Rusia nu este unul îndreptat doar împotriva Kievului, ci a valorilor democraţiei occidentale în general. "Am decis să fim alături de victima războiului de agresiune", a spus Scholz în cadrul unui discurs la o Conferinţă a catolicilor germani în oraşul Stuttgart din sud-vestul ţării.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să scape cu "războiul său cinic şi inuman", a declarat el, potrivit Agerpres. Războiul nu este îndreptat doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva valorilor democraţiei occidentale în general, a mai afirmat cancelarul german.

"Războiul lui Putin este îndreptat împotriva unei ordini a păcii care a rezultat din angajamentul 'niciodată' după două războaie mondiale devastatoare. El vrea să se revină la legea celui mai puternic", a declarat Scholz.

„Nu trebuie permis în niciun fel ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel