Preşedintele Finlandei a avut o discuţie "directă şi deschisă" cu Erdogan despre aderarea la NATO

Foto: Recep Tayyip Erdogan @official Facebook
Foto: Recep Tayyip Erdogan @official Facebook

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat sâmbătă că a avut discuţii "deschise şi directe" cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre candidatura Finlandei la aderarea la NATO.

Erdogan a pus în mod public sub semnul întrebării dacă Finlandei şi Suediei ar trebui să li se permită să adere la alianţa militară. "Am declarat că, în calitate de aliaţi NATO,

Finlanda şi Turcia se vor angaja reciproc pentru securitatea celorlalţi, iar relaţia noastră va deveni astfel mai puternică", a scris Niinisto pe Twitter după convorbire. "Finlanda condamnă terorismul în toate formele şi manifestările sale. Dialogul strâns continuă".

Erdogan a avut discuţii şi cu premierul Suediei, Magdalena Andersson spunându-i că Ankara aşteaptă paşi concreţi în ceea ce priveşte preocupările sale legate de organizaţiile teroriste.

Mai mult, Erdogan a spus că ar trebui să fie ridicat embargoul asupra exporturilor de arme impus Turciei după incursiunea sa în Siria în 2019, notează Mediafax.

Biden afirmă că Suedia şi Finlanda îndeplinesc toate criteriile pentru aderarea la NATO

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a afirmat joi că Finlanda şi Suedia îndeplinesc "toate criteriile" pentru a adera la NATO şi a anunţat că va cere Congresului american să aprobe "cât mai rapid posibil" candidaturile lor.

"Astăzi sunt mândru să le asigur că au susţinerea completă a SUA", a declarat Biden într-un discurs susţinut la Casa Albă, alături de premierul suedez Magdalena Andersson şi preşedintele finlandez Sauli Niinisto, a două zi după depunerea oficială a cererilor de aderare la Alianţa Nord-Atlantică depuse de cele două ţări.

Cei doi lideri nordici au dat asigurări că sunt gata să discute cu Turcia despre îngrijorările ei, pentru ca aceasta să-şi ridice opoziţia faţă de aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO.

"Ca aliaţi în cadrul NATO, vom apăra securitatea Turciei. Condamnăm terorismul sub toate formele sale", a spus Sauli Niinisto, în contextul în care autorităţile turce le reproşează celor două ţări că adăpostesc "terorişti" din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat la rândul său că un "dialog" este în curs pentru "a rezolva" aceste probleme cu Turcia.  (CITEȘTE CONTINUAREA AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel