Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură: Sunt trei proiecte de lege care ne îngrozesc

[] []

13 iun 2019 / 16:28
Salveaza PDF Comentarii

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură 'Silva', Silviu Geană, a declarat joi, la Băile Herculane, că în prezent pe masa Parlamentului se află trei proiecte de lege cu care silvicultorii nu pot fi de acord, având în vedere că doar prin punerea în aplicare a unuia dintre acestea statul român ar putea pierde peste 6,5 miliarde euro.

'Pe masa Parlamentului se află, la ora actuală, cel puţin trei proiecte de acte normative care pe noi ne îngrozesc. Este vorba de un proiect de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000, privind reconstituirea dreptului de proprietate. Impropriu spus. Este vorba de o constituire ilegală apreciem noi, cu o suprafaţă estimată de către administratorul fondului forestier - proprietate publică a statului - la peste 650 mii hectare, în favoarea anumitor unităţi de cult şi a unor organizaţii şi comunităţi grănicereşti.

Acesta este un proiect care, dacă se va legifera, vor fi desfiinţate peste 3.000 de locuri de muncă. Statul român va pierde o bogăţie evaluată la peste 6,5 miliarde euro', a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor 'Silva', Silviu Geană. Potrivit acestuia, prin cel de-al doilea proiect se vizează modificarea articolului 11 din Legea nr. 46 - Codul Silvic, prin care se urmăreşte ca la nivelul administratorului pădurilor statului să rămână doar ceea ce a avut statul anterior anului 1948, ceea ce înseamnă circa 1,9 milioane de hectare, în condiţiile în care RNP Romsilva administrează în prezent aproximativ 3,14 milioane hectare.

Conform lui Silviu Geană, diferenţa de circa 1,2 milioane hectare ar urma să fie trecută din patrimoniul public al statului în patrimoniul privat, pentru a fi la dispoziţia Comisiilor judeţene şi locale în vederea punerii în posesie a eventualilor proprietari. Cel de-al treilea act normativ şi care, în opinia liderului sindical, va avea 'efecte catastrofale' asupra sectorului silvic şi a fondului forestier este acel proiect, iniţiat în urmă cu câteva săptămâni, prin care se doreşte interzicerea exportului de buştean, de lemn rotund, de lemn de foc şi de cherestea. O altă nemulţumire a liderului de sindicat se referă la faptul că, în ultimii ani, patru silvicultori şi-au pierdut viaţa ca urmare a agresiunilor, în timp ce îşi exercitau activităţile de pază. 'Au fost ucişi, practic, de infractori şi, numai la nivelul anului 2018, sunt înregistrate peste 70 de agresiuni, din care 30 au fost formulate ca agresiuni deosebit de grave asupra personalului silvic.

Acesta este motivul pentru care am început să construim un proiect de modificare şi completare a statutului personalului. Comisia pentru muncă, însă, a dat un raport de respingere a acestui proiect de lege. Nu ştim care sunt observaţiile şi motivele. Aşteptăm să ajungă la Camera Deputaţilor, unde sperăm să avem sprijinul necesar, pe de o parte să creăm nişte drepturi foarte clare pentru personalul silvic, nişte atribuţii, dar şi sancţiuni bine definite', a subliniat Silviu Geană. Acesta s-a aflat joi, în oraşul-staţiune Băile Herculane, la o manifestare dedicată aniversării celei de-a 29-a ediţii a Zilei Silvicultorului, scrie Agerpres.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26