Preşedintele din Sri Lanka nu va coopera cu comisia parlamentară de anchetă şi l-a demis pe şeful serviciului de informaţii

Preşedintele din Sri Lanka, Maithripala Sirisena, a declarat că nu va coopera cu comisia parlamentară care anchetează atentatele jihadiste produse pe 21 aprilie, în ziua Paştelui catolic, şi l-a demis pe şeful serviciului de informaţii, care îl acuzase că nu a acordat suficientă atenţie ameninţării jihadiste, transmite AFP, citând surse oficiale.

Preşedintele convocase o reuniune de urgenţă vineri seară pentru a-şi exprima opoziţia faţă de această comisie, creată pentru a face lumină în cazul atentatelor de pe 21 aprilie, soldate cu 258 de morţi şi aproape 500 de răniţi. 

O sursă ministerială a declarat pentru AFP că preşedintele a refuzat să autorizeze ca vreun poliţist, militar sau membru al serviciului secret (SIS) să fie audiat de comisie. 

Sâmbătă dimineaţa, preşedinţia a anunţat demiterea şefului SIS, Sisira Mendis, care îi reproşase lui Maithripala Sirisena, în faţa acestei comisii, că nu a organizat şedinţe în mod regulat cu privire la situaţia de securitate pentru a fi evaluate ameninţările potenţiale venite din partea radicalilor islamişti.

Potrivit unor surse oficiale, transmisia în direct de la audierea şefului SIS în faţa comisiei a fost întreruptă la ordinul preşedintelui.

Secretarul pentru apărare şi şeful poliţiei au lăsat să se înţeleagă că preşedintele, care este şi ministru al apărării şi al internelor, a ignorat regulile în vigoare în privinţa rapoartelor serviciilor de informaţii, inclusiv avertismentele legate de atentate.

Preşedintele a negat constant că ar fi fost prevenit în legătură cu o ameninţare jihadistă iminentă.

Atentatele de pe 21 aprilie, care au vizat biserici şi hoteluri de lux, au fost revendicate de o grupare jihadistă locală şi de organizaţia Stat Islamic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel