Preşedintele din Filipine declară că ţara sa „se separă“ de Statele Unite

duterte
duterte

Aflat într-o vizită în China preşedintele din Filipine, Rodrigo Duterte, a anunţat  că ţara sa ”se separă” de Statele Unite şi că doreşte o apropiere de China. 

El a făcut aceste comentarii în prezenţa vice-premierului Zhang Gaoli. Aceste declaraţi vin după ce Duterte a recunoscut că un parteneriat economic strâns cu China este „singura speranţă“ a naţiunii sale după răcirea relaţiilor cu Statele Unite, scrie Independent.

Întrebat de ce ţara sa a ales această politică îndreptată spre China, Duterte a răspuns: „Poate pentru că sunt chinez, cred în sinceritate.“  

Din 2012, China şi Filipine se află într-o dispută teritorială în privinţa unor insule din Marea Chinei de Sud, după ce China a refuzat accesul unor pescari filipinezi în apele din jurul insulei Huangyan.Duterte a spus că va aştepta ca acest incident să fie adus în discuţie de oficialii chinezi. „Nu este timpul să mergem la război“ a comentat preşedintele în legătură cu acest incident.

De asemenea preşedintele a spus că „Vizita mea în China este momentul care îmi va defini mandatul de preşedinte.“

„Aş spune că China merită respectul de care se bucură acum.“ a mai adăugat el. Preşedintele chinez Xi Jinping i-a numit pe filipinezi „fraţi“ ai Chinei.

Duterte a comentat şi despre relaţile ţării sale cu Statele Unite, declarând că „Acesta este începutul unei răciri a relaţilor cu America“.  Însă a continuat spunând că nu vrea să „se rupă de Statele Unite“ ci pur şi simplu să „fie prieten cu toată lumea“.

Duterte a mai vorbit şi despre fondurile de care ţara sa are nevoie pentru a construi o cale ferată în Filipine. „Dacă puteţi găsi în inima voastră dorinţa de a ni le dărui“ a fost exprimarea preşedintelui.

În octombrie, Duterte a încheiat legăturile militare vechi de 65 de ani dintre Filipine şi Statele Unite când a ordanat retragerea trupelor americane din ţara lui. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel