Președintele Coreei de Sud este gata să ajute Coreea de Nord în dezvoltarea economiei în schimbul denuclearizării

Președintele Coreei de Sud este gata să ajute Coreea de Nord în dezvoltarea economiei în schimbul denuclearizării / Foto: Facebook 윤석열
Președintele Coreei de Sud este gata să ajute Coreea de Nord în dezvoltarea economiei în schimbul denuclearizării / Foto: Facebook 윤석열

Președintele Coreei de Sud este gata să ajute Coreea de Nord în dezvoltarea economiei în schimbul denuclearizării.

Președintele sud-coreean Yoon Seok-yeol a prezentat luni detaliile planului său de a stimula economia nord-coreeană dacă Phenianul va lua măsuri pentru denuclearizare, a informat Yonhap. Această propunere a fost făcută în discursul inaugural al lui Yoon Suk Yeol din luna mai a acestui an, precizează agenția.

"Inițiativa îndrăzneață pe care o promovez va îmbunătăți, în etape, economia Coreei de Nord și va ridica nivelul de trai al poporului său dacă Nordul încetează să-și dezvolte programul nuclear și se angajează într-un proces autentic și aprofundat de denuclearizare.", a spus președintele sud-coreean, scrie Interfax.

Șeful statului a ținut un discurs cu ocazia Zilei Eliberării Coreei de sub dominația colonială japoneză, sărbătorită în cele două state coreene pe 15 august. Yoon Sok-yeol a spus că Seulul este pregătit să implementeze un program alimentar pe scară largă în Coreea de Nord, să asiste la crearea infrastructurii pentru producția, transportul și distribuția energiei electrice și să participe la proiecte de modernizare a portului și a portului aerian.

El s-a oferit să ajute la îmbunătățirea productivității agricole a Coreei de Nord, să-și modernizeze spitalele și alte infrastructuri medicale și să promoveze investițiile internaționale și inițiativele de sprijin financiar. În același timp, Yoon Seok-yeol a promis că va îmbunătăți relațiile cu Japonia pe baza unei declarații comune din 1998, care prevede construirea de noi parteneriate între țări.

"În trecut, a trebuit să ne eliberăm de controlul politic impus de Japonia Imperială pentru a ne putea revendica și proteja libertatea", a spus el, adăugând că "astăzi, Japonia este partenerul nostru, deoarece ne confruntăm cu amenințări comune".

Putin și Kim Jong-un au făcut schimb de felicitări cu ocazia Zilei Eliberării Coreei

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, de sărbătoarea națională - Ziua Eliberării Coreei.

"Țările noastre onorează memoria soldaților Armatei Roșii și a patrioților coreeni care au luptat umăr la umăr pentru eliberarea Coreei.", se arată în telegrama președintelui rus.

Acesta notează că „tradițiile glorioase de prietenie și cooperare stabilite în acei ani grei servesc și astăzi drept bază de încredere pentru dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate între Federația Rusă și Coreea de Nord”.

Putin și-a exprimat încrederea că eforturile comune ale celor două țări vor asigura "consolidarea în continuare a întregii game de legături bilaterale constructive".

"Acest lucru îndeplinește pe deplin interesele popoarelor noastre, este în concordanță cu consolidarea securității și stabilității în Peninsula Coreeană și în regiunea Asiei de Nord-Est în ansamblu.", a subliniat președintele rus.

Într-o telegramă a lui Kim Jong-un cu ocazia aniversării eliberării, se remarcă faptul că „soldații curajoasei Armate Roșii în lupta pentru eliberarea Coreei nu și-au cruțat sângele și viețile, au arătat un exemplu de internaționalism nobil și că meritele și faptele lor, ca monument etern, sunt păstrate cu grijă în memoria poporului coreean”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel