Preşedintele Comitetului olimpic, acuzat de corupţie, a demisionat

Preşedintele Comitetului olimpic japonez (JOC), Tsunekazu Takeda, aflat în prezent sub investigaţie în Franţa, sub acuzaţia de luare de mită în legătură cu atribuirea JO 2020, a demisionat din funcţia de membru al Comitetului Internaţional Olimpic, a anunţat această organizaţie, citată de agenţia Kyodo.

Demisia lui Takeda, care va renunţa şi la conducerea JOC la finalul actualului său mandat, în luna iunie, a fost acceptată de Comitetul Executiv al CIO. Oficialul nipon era membru al CIO din anul 2012. Tsunekazu Takeda (71 ani), personajul-cheie în obţinerea organizării Jocurilor Olimpice de vară din 2020 de către oraşul Tokyo, conduce instanţa olimpică japoneză din 2001. El spera iniţial să poată rămâne în post până la JO 2020, însă punerea lui sub acuzare de către anchetatorii francezi l-a constrâns să-şi revizuiască planurile. Takeda este acuzat de justiţia franceză că a autorizat două plăţi suspecte, în iulie şi octombrie 2013, pentru a obţine 'voturi favorabile din partea membrilor Comitetului Internaţional Olimpic', cu ocazia atribuirii JO de la Tokyo, pe 7 septembrie 2013. Cele două plăţi, în valoare de 2,8 milioane dolari singaporezi (1,8 milioane euro la cursul actual), au ajuns în contul unei societăţi complet necunoscute, Black Tidings, sub titlul 'Tokyo 2020 Olympic Game Bid', oficial pentru remunerarea operaţiunilor consiliului.

Plecarea sa din cadrul CIO lasă Japonia cu un singur membru în forul olimpic mondial

Această firmă, însă, este apropiată de Papa Massata Diack, fiul fostului preşedinte al Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF), Lamine Diack, aflat în centrul mai multor anchete pentru corupţie în sport. Takeda, care a negat că ar fi acţionat ilegal, a oferit versiunea sa anchetatorilor, pe 10 decembrie 2018, în cadrul unei audieri la Paris, în cadrul căreia a fost informat în legătură cu punerea sa sub acuzare. Plecarea sa din cadrul CIO lasă Japonia cu un singur membru în forul olimpic mondial, Morinari Watanabe, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel