Președintele Bolsonaro, conflict cu judecătorii Curții Supreme. Nu a respectat un ordin

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, nu a mers la poliție, după ce un judecător al Curții Supreme i-a ordonat să depună mărturie într-o anchetă legată de votul electronic.

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, nu s-a prezentat vineri în faţa poliţiei în faţa căreia un judecător de la Curtea Supremă i-a ordonat să compară în cadrul unei anchete privind atacurile sale împotriva sistemului de vot electronic, potrivit Agerpres. Procedând astfel, şeful statului, pe care zeci de jurnalişti îl aşteptau la faţa locului, a deschis un nou front de tensiuni cu puterea judecătorească după luni de polemici incendiare anul trecut.

Despre ce este ancheta

Jair Bolsonaro a fost chemat la audieri de judecătorul Alexandre de Moraes vineri, la orele 14.00 (17.00 GMT), pentru "a depune o mărturie personală la sediul Poliţiei Federale (PF)" din Brasilia, în cadrul unei anchete vizând să stabilească dacă a divulgat documente confidenţiale pentru a pune la îndoială fiabilitatea sistemului de vot electronic.

Cu doar 11 minute înainte de ora stabilită, avocatul general al Uniunii (AGU), Bruno Bianco, a cerut anularea deciziei judecătorului de Moraes - cerere respinsă -, apoi ca aceasta să fie studiată în şedinţă plenară de cei 11 judecători ai Curţii.

Un nou capitol al conflictelor judiciare ale președintelui

Pentru analistul politic Creomar De Souza, refuzul prezidenţial de vineri deschide "un nou capitol" în confruntările lui Bolsonaro cu de Moraes, care a autorizat diverse anchete împotriva lui. Preşedintele a fost audiat în noiembrie de agenţi ai PF, la sediul preşedinţiei, într-o altă anchetă autorizată de Alexandre de Moraes cu privire la presupusa sa interferenţă cu poliţia federală în dosare în care sunt implicaţi membri ai familiei sale.

Ancheta pentru care a fost citat vineri a fost deschisă în august 2021, după ce a dezvăluit pe reţelele sociale un raport de poliţie privind un atac cibernetic care a vizat Tribunalul Electoral Superior (TSE) în 2018. Şeful statului a arătat documentele - confidenţiale, potrivit TSE - în cursul unei transmisii în direct şi le-a publicat pe reţelele sociale pentru a pune sub semnul întrebării fiabilitatea votului electronic în vigoare din 1996 în Brazilia.

SIstemul electronic de vot este ținta lui Bolsonaro de ani întregi

Liderul de extremă dreaptă critică de ani de zile sistemul de vot prin urne electronice, invocând "fraude" fără a furniza vreodată dovezi. Punerea în discuţie constantă a sistemului electoral a dus la deschiderea unei alte anchete la Curtea Supremă, pentru "calomnie" şi "instigare la crimă".

Cu mai puţin de un an înainte de alegerile prezidenţiale, prevăzute în octombrie, cota sa de popularitate se află la cel mai scăzut nivel şi toate sondajele arată că va pierde în turul al doilea în faţa fostului preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel