Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi familia sa se află în Emiratele Arabe Unite. UPDATE: Mesaj către compatrioți

Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi familia sa se află în Emiratele Arabe Unite  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi familia sa se află în Emiratele Arabe Unite / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Emiratele Arabe Unite au anunțat că președintele afgan Ashraf Ghani se află pe teritoriul național al statului de la Golful Persic.

UPDATE: 

Preşedinte afgan Ashraf Ghani, refugiat în Emiratele Arabe Unite, le-a adresat miercuri seară un mesaj video compatrioţilor săi, în care a declarat că a părăsit Afganistanul pentru a preveni vărsarea de sânge şi a negat că ar fi luat cu el o mare sumă de bani la plecarea din palatul prezidenţial, transmite Reuters.

Ghani a fost aspru criticat de foşti miniştri pentru faptul că a părăsit brusc ţara în timp ce forţele talibane intrau în Kabul duminică.

'Dacă aş fi rămas, aş fi asistat la vărsare de sânge în Kabul', a spus Ghani în mesajul său video pe Facebook, primele sale declaraţii publice după ce i s-a confirmat prezenţa în Emiratele Arabe Unite.

Ghani a mai spus că a plecat din Afganistan la sfatul unor oficiali guvernamentali, potrivit Agerpres.

Știre inițială: 

Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat miercuri că preşedintele afgan Ashraf Ghani se află pe teritoriul acestui stat din Golf, după ce a părăsit ţara duminică în urma preluării puterii de către talibani, transmit Reuters şi AFP. 'Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al EAU poate confirma că EAU i-au primit pe preşedintele Ashraf Ghani şi familia sa în ţară din motive umanitare', a anunţat instituţia într-un comunicat citat de agenţia oficială WAM, scrie Agerpres.

Afganistan. De ce s-a grăbit China să recunoască puterea de la Kabul

Regimul de la Beijing a transmis că respectă „voința și alegerea” poporului afgan și speră că talibanii vor putea pune în aplicare promisiunile legate de faptul că „va asigura tranziția lină a situației din Afganistan”, conform CNN.

În spatele acestei decizii a puterii de la Beijing s-ar afla uriașele rezerve de metale rare estimate la circa 3.000 de miliarde de dolari. 

Potrivit unui raport din 2020, metalele rare din Afganistan ar valora între 1.000 şi 3.000 de miliarde de dolari. "Ar trebui să existe o iniţiativă internaţională care să se asigure că orice ţară care va exploata mineralele din Afganistan o va face doar sub condiţii umanitare stricte, impunând condiţii de respectare a drepturilor omului şi în special a drepturilor femeilor", a declarat Shamaila Khan, analist şi director pentru pieţele emergente în cadrul AllianceBernstein, pentru CNBC.

Afganistanul are în subsol elemente rare precum ceriu, neodim, lantan, precum şi aur, argint, aluminiu, zinc, mercur sau litiu. Acestea au o aplicabilitate uriaşă şi sunt utilizate în producţia de vehicule electrice, sateliţi sau avioane. În contextul actual, experţii internaţionali se tem că această "comoară" ar putea să pice în mâinile Chinei.

China, pregătită de colaborare cu Afganistan

Ipoteza a fost întărită şi de reacţia purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe din China, care a declarat că "Beijingul este pregătit pentru o bună cooperare cu Afganistanul". Declaraţia a fost făcută la doar câteva ore după ce talibanii au preluat conducerea Afganistanului.

"Pe baza respectării depline a suveranităţii Afganistanului şi a voinţei tuturor facţiunilor din ţară, China a menţinut contactul şi comunicarea cu talibanii afgani şi a jucat un rol constructiv în promovarea soluţionării politice a problemei afgane", a spus purtătorul de cuvânt Hua Chunying, la o conferinţă de presă susţinută luni.

Potrivit lui Hua, talibanii au spus ”în mai multe rânduri” că ”aşteaptă cu nerăbdare participarea Chinei la reconstrucţia şi dezvoltarea Afganistanului”.

"Suntem gata să continuăm să dezvoltăm bună vecinătate şi cooperare amicală cu Afganistanul şi să jucăm un rol constructiv în pacea şi reconstrucţia Afganistanului", a spus Hua (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel