Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, asigură că NATO e o instituţie "remarcabilă"

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat vineri că NATO este o instituţie "remarcabilă", a doua zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat o Alianţă atlantică în stare de "moarte cerebrală", transmite AFP, scrie Agerpres.

"În pofida tuturor vârtejurilor din ultimele săptămâni, apreciez că NATO s-a dovedit a fi remarcabilă ca ecran protector al libertăţii", a declarat Von der Leyen într-un discurs rostit la Berlin în ajunul celei de-a 30-a aniversări a căderii Zidului.

"Istoria Europei nu poate fi povestită fără cea a NATO", a adăugat fostul ministru german al apărării, insistând că este vorba de "cea mai puternică alianţă militară din lume".

Emmanuel Macron a susţinut, într-un interviu pentru The Economist, că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

"Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO", a afirmat şeful statului francez, pledând din nou pentru consolidarea unei Europe a apărării, în contextul în care viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice va avea loc la Londra la începutul lunii decembrie.

Şi secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat vineri, în declaraţii făcute la Berlin, că NATO trebuie să "crească" şi să se schimbe, în caz contrar riscând să devină "depăşită"

Cancelarul german Angela Merkel a estimat în schimb că Emmanuel Macron a folosit termeni radicali când a susţinut că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO".

Eu nu cred că o astfel de apreciere intempestivă este necesară, chiar dacă avem probleme, chiar dacă trebuie să ne dezmeticim, a spus Merkel într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfăşurată în capitala germană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel