Presa străină: Ponta respinge avertismentul Comisiei Europene

Premierul Victor Ponta a declarat că România își va atinge țintele de deficit bugetar anul viitor, respingând avertismentul Comisiei Europene că reducerile de taxe ar putea conduce la un deficit de 3,5% în 2016, scrie agenția Reuters.

Agenția britanică notează că Ponta a inițiat mai multe tăieri de taxe, între care și reducerea semnificativă a TVA la produsele alimentare, într-un efort de a combate evaziunea fiscală și de a stimula creșterea economică și consumul privat.

Însă propunerile au fost puse la îndoială de Consiliul Fiscal și Comisia Europeană, care avertizează cu privire la periclitarea stabilității fiscale.

Potrivit prognozei Comisiei Europene, economia României va crește cu 3,3% anul viitor, dar riscă un deficit bugetar de 3,5% din cauza reducerii taxelor.

"Este o estimare greşită întrucât...s-a bazat pe calcule neeconomice. Sunt sigur că, dacă am respectat până acum toate ţintele, o vom face şi anul viitor", a spus Ponta la o întâlnire cu presa străină.

Prognoza Comisiei Europene pentru economia României: creștere financiară robustă, reducerea taxelor - o problemă

România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 1,5% din PIB, conform standardelor europene de contabilitate, şi anticipează un nivel similar pentru 2015. Comisia Europeană prognozează pentru acest an un deficit bugetar de 1,6%.

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 24% la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice. Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA de la 24% la 20%, din ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel