Presa străină despre ”defrișarea în plămânul verde al Europei: copacii României în pericol”

Fotografie de la Vladimir Srajber: Pexels
Fotografie de la Vladimir Srajber: Pexels

România se poate lăuda cu unele dintre cele mai diverse păduri din Europa. Cu toate acestea, exploatarea forestieră ilegală reprezintă o amenințare serioasă pentru această biodiversitate.

"Acest lucru se întâmplă în multe locuri din România care au fost șterse de pe fața Pământului”, spune Gabriel Paun, președintele ONG Agent Green.

”Munți întregi goi, goi. Locuri în care eroziunea a început și natura nu se mai poate recupera. La Făgăraș, în Maramureș, în Parcul Național Domogled, e un dezastru”, continuă Gabriel Păun potrivit publicației Euronews.

În România există peste 500.000 de hectare de păduri virgine și seculare, mai mult decât orice altă țară din Uniunea Europeană. Teoretic, 63% din aceste păduri fac parte din ariile protejate Natura 2000, dar realitatea de pe teren este cu totul alta. 

Au tăiat mai întâi copacii și apoi au efectuat studii de evaluare

Legile de mediu din România nu sunt aliniate cu cerințele europene impuse de acest proiect.

Exploatarea arborilor este posibilă, chiar și în cadrul siturilor protejate Natura 2000. Însă, în pădurea Cernica, la câțiva kilometri de capitală, gardienii plătiți de stat au tăiat mai întâi copacii și apoi au efectuat studii de evaluare. 

”Tăierea ilegală în anii trecuți a afectat, din păcate, suprafețe mari. Sute de hectare de tăiere ilegală sunt la originea dosarului de infringement împotriva României. În ultima vreme, însă, nu au avut loc defrișări ilegale pe scară largă”, spune ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Un copac poate valora și 10 mii de euro

După mulți ani de haos, doar 20% din pădurile românești mai au copaci bătrâni. "Când vine vorba de biodiversitate, valoarea acestui arbore este inestimabilă.  Din punct de vedere economic, valorează cel puțin 10.000 de euro", spune Păun.

Autoritățile recunosc problema defrișării ilegale 

Autoritățile române recunosc că tăierea ilegală este o problemă importantă, dar cred că situația este sub control: "Nu doar firmele fură lemnul prețios și îl vând. Este un fenomen social. Potrivit ultimelor statistici, sunt peste trei milioane de locuințe în care oamenii se încălzesc cu foc. Oamenilor din sate care trebuie să se încălzească nu le pasă dacă lemnele care le sunt aduse au fost tăiate legal sau nu."

Pădurile seculare ale României sunt unice în Europa. Acestea găzduiesc mii de specii de animale și plante și atenuează impactul schimbărilor climatice, ca în cazul pădurii de lângă București, unde temperatura este cu 10 grade sub cea a orașului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel