Presa internațională: O nouă criză politică s-ar putea declanșa în România, după alegeri

alegeri 9 dec
alegeri 9 dec

O nouă criză politică ar putea să înceapă în România după Potrivit BBC, rezultatul alegerilor din 9 decembrie ar putea declanșa o nouă criză politică, în condițiile în care între Victor Ponta și Traian Băsescu s-a constituit un front de dispută atunci când premierul, alături de USL, a încercat să-l suspende pe președinte. Dacă USL ar câștiga alegerile, președintele ar putea cere numirea altui premier decât liderul social-democrat pentru formarea noului Guvern. Având în vedere tensiunile dintre cei doi, BBC afirmă că este greu de imaginat posibilitatea ca Traian Băsescu să-l numească pe Victor Ponta premier, dar orice încercare de a numi pe altcineva în fruntea Guvernului ar putea duce la o criză constituțională. Astfel, s-ar ajunge la instabilitate politică prelungită, fapt ce ar putea descuraja piețele și ar putea amenința împrumutul de la FMI, adaugă publicația britanică. România urmează să negocieze un împrumut cu FMI, întrucât actualul acord expiră la începutul anului viitor.

Conform Reuters, victoria în alegerile parlamentare a premierului ar putea declanșa o nouă luptă pentru putere între Victor Ponta și Traian Băsescu. O perioadă prelungită fără o nouă administrație ar descuraja piețele și ar ridica semne de întrebare despre modul în care România ar putea obține un nou împrumut de la FMI.

Situația economică a României a avut de suferit în acest an, când moneda națională s-a depreciat la un nou record minim în raport cu moneda europeană, pe fondul suspendării lui Traian Băsescu. Referitor la eveniment, apreciat de lideri din Uniunea Europeană și SUA ca o subminare a statul de drept, președintele a afirmat că nu va face greșeala de a-l numi încă o dată pe Victor Ponta în fruntea Guvernului. Citat de Reuters, analistul IHS Global Insight, James Goundry, a declarat că, deși Victor Ponta ar fi ales și numit de Traian Băsescu cu o majoritate sigură, mărul discordiei dintre cei doi va rămâne, situație ce se va reflecta asupra economiei românești.

Al Jazeera consideră că alegerile din 9 decembrie sunt cruciale pentru viitorul țării și pentru relațiile României cu Uniunea Europeană. Conform sondajelor, USL poate câștiga între 48-61% din voturile exprimate, iar ARD între 16-23% din sprijinul populației cu drept de vot. Pe fondul încercării de a-l înlătura de la putere pe Traian Băsescu în vara acestui an, liderii europeni sunt preocupați de presiunea pusă pe sistemul juridic din România, deoarece credibilitatea democratică a fost pusă sub îndoială.

Totodată, tensiunile au crescut în ultimele zile ale campaniei, pe măsură ce președintele a lăsat să se înțeleagă, în mod repetat, că ar putea refuza re-numirea lui Ponta în fruntea Guvernului. Investitorii și analiștii politici au expus posibilitatea unor noi turbulențe politice după alegeri, în condițiile în care România se luptă să-și revină din măsurile de austeritate. Consiliul Investitorilor Străini din România consideră că fără o stabilitate politică, nu va exista nici un motor de creștere, în contextul în care evenimentele din acest an de pe scena politică au afectat creșterea economică prognozată, în scădere la 0,7%, de la 1,7%.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel