EXCLUSIV  Preotul Vasile Ioana, despre tradiția cu spălatul de Bobotează: Doamne ferește! / video

Sursă foto: Captură video Facebook Părintele Vasile Ioana
Sursă foto: Captură video Facebook Părintele Vasile Ioana

Părintele Vasile Ioana a fost invitat la DC News, Spectacola și DC Medical, unde a explicat când este permis să spălăm în perioada sărbătorilor de iarnă, dar și după acestea. 

Părintele Vasile Ioana a explicat când avem voie să spălăm în perioada sărbătorilor de iarnă. Este o întrebare pe care multe gospodine și-o pun în această perioadă, dar și după Bobotează. 

„Biserica este o mamă care ne ajută să facem ceea ce trebuie să facem și ceea ce este bine să facem pentru noi și familiile noastre. Avem toți calendare. Calendarul Creștin Ortodox are notate zilele cu roșu. Când este o zi notată cu roșu, aceea este o sărbătoare cu ținere. Ce înseamnă asta? Adică e sărbătoare mare și nu muncim. Asta nu înseamnă că nu punem masa, nu spălăm vasele, nu le punem în mașina de spălat. Viața mea e mai faină după ce am cumpărat mașină de spălat.

Avem voie să facem tot ceea ce ține de ce facem în ziua aceea. Dacă eu merg în parc să alerg, mă schimb, fac mișcare, mă întorc și fac un duș. Nu am păcătuit că fac un duș. Rufele acelea transpirate de la alergarea din parc le pun în coș.

A doua zi de Crăciun e tot cu roșu că e ținere, e mare sărbătoare, că are trei zile ca și Paștele, și după aceea, a 4-a zi este o zi normală. Atunci pot să spăl rufe, pot să fac alte lucruri care nu țin efectiv de ceea ce am făcut în ziua aceea. Nu este păcat pentru că și Hristos a spus: „Tu, în zi de sărbătoare, nu legi gura boului care are nevoie să se hrănească. Îi dai mâncare!”. Deci lucrurile pe care le faci normal în ziua aceea nu sunt un păcat, activitățile care țin de asta.

De spălat, spălăm când nu e roșu în calendar.", a spus părintele Vasile Ioana. 

3. -imagine fara descriere- (parintele-vasile-ioana_91548500.jpg)

Părintele Vasile Ioana la emisiunea „Pastila de frumusețe", de pe DC News, Spectacola și DC Medical

Când avem voie să spălăm după Bobotează

„Avem același principiu. Atunci când la Bobotează Dumnezeu trimite pe fiul său la malul Iordanului și Ioan Botezătorul spune: „Iată-l! Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii!” și Hristos intră în apa Iordanului, se sfințește firea apelor, adică toate apele se sfințesc prin prezența lui Hristos în apa Iordanului.

Noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, rugăciune și invocarea Duhului Sfânt să vină la apă și apa devine aghiazmă, apă sfințită prin invocarea prezenței Duhului Sfânt. Asta nu înseamnă că tu după Bobotează opt zile nu ai voie să-ți faci duș, nu ai voie să speli. Doamne ferește! Este greșit!

Noi ținem sărbătorile de Bobotează. Luăm aghiazmă mare, ținem ziua de Bobotează, ziua de sfântul Ioan, dar pe 9, 10, 11 ianuarie poți să speli fără nicio problemă. Nu scrie nicăieri că nu ai voie să speli.

Când e roșu în calendar, e sărbătoare cu ținere, când este negru, e o zi normală.", a spus părintele Vasile Ioana la emisiunea „Pastila de frumusețe" de pe DC News, Spectacola și DC Medical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel