EXCLUSIV  Preoții din diaspora, al doilea job pentru a se descurca. Vasile Bănescu: Nu e o viață ușoară. Nu au acces la o salarizare

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a vorbit despre rolul și importanța Bisericii în sprijinirea românilor de pretutindeni, dar și despre preoții care slujesc acolo.

"Tot ceea ce numim, astăzi, diaspora românească coincide inclusiv cu o viaţă spirituală, nu doare economică, şi asta presupune implicarea Bisericii în varii moduri menite să îi sprijine pe românii care trăiesc în afara graniţelor ţării. Ne amintim că anul 2021 a fost un an omagial, dedicat de Patriarhia Română pastorației românilor din afara graniţelor ţării. Pornind de atunci, această deflecţie s-a manifestat şi, concret, este vorba despre foarte multe contacte, misiuni, acţiuni, proiecte care îi includ pe românii plecaţi în străinătate şi care, bineînţeles, se desfăşoară sub privirea plină de atenţie şi de bunăvoinţă  reprezentanților Bisericii noastre în străinătate.

Aşa cum ştiţi, Biserica este prezentă în spaţiul diasporei printr-o structură foarte bine conturată deja. Este vorba despre mitropolii, arhiepiscopii, parohii. Avem aproape 1500 de parohii în străinătate, mult mai mulţi preoţi. Toţi aceşti oameni sunt oameni care, în mod paradoxal, dar firesc, au dezvoltat şi dezvoltă, şi cultivă un ataşament faţă de ţara care pe noi, cei care am rămas aici, ne smereşte. Sunt mult mai ataşaţi de România cei plecaţi din ea decât noi, cei care, stând aici, ne uzăm uneori sentimentele, care sunt şi ele asaltate de foarte multe neajunsuri pe care le înfruntăm. Dar multe neajunsuri ale celor din străinătate sunt solubile prin această întâlnire dintre noi şi ei care se desfăşoară inclusiv în cheie bisericească", a spus Vasile Bănescu, în cadrul dezbaterii Bogățiile României din Diaspora, organizată de DC Media Group.

"Datorăm foarte mult celor din Occident"

"Este bine să subliniem, în special pentru scepticii care nu sunt puţini, scepticii de acasă, de aici, de la noi care, netrecând neapărat prin experienţa diasporei sau ignorând-o, privesc încruntat confesional spre Occident. Să nu uităm de ospitalitatea liturgică - aşa cum a fost ea numită - a celor din spaţiul occidental - şi mă refer la heterodocşi, la catolici, la protestanţi, la creştinii care au pus la dispoziţie, în Occident, foarte multe spaţii ecleziastice în care românii noştri pot merge duminică, pot participa la Sfânta Liturghie în Limba Română, pot rămâne la aşa-zisa Liturghie de după Liturghie, în aceste spaţii, la acele evenimente care realmente constituie un element de coeziune majoră pentru românii de acolo.

Aşadar, datorăm foarte mult celor din Occident - şi mă refer la fraţii creşti de acolo, care, cu maximă bunăvoinţă, s-au deschis spre români, spre ceilalți creștini care trăiesc în Occident şi care au manifestat şi manifestă această ospitalitate pe care nu trebuie să o ignorăm deloc. Este un lucru foarte limpede că aceste spaţii sacre, aceste spaţii ale întâlnirii liturgice din fiecare duminică constituie, pentru românii plecaţi din ţară, spaţii de reîntremare, nu doar religioasă, spirituală, ci şi identitară.

Cred că aceasta este problemă cheie, când vorbim de diaspora. Este vorba despre un spaţiu văzut şi nevăzut, în care identitatea se păstrează şi se cultivă. Dacă e să ne gândim ce compune o identitate... Această noţiune presupune întotdeauna limba  - păstrarea, cultivarea neuitarea limbii materne este o datorie inclusiv pentru reprezentaţii Bisericii care au și această misiune, dincolo de cea liturgică - credinţa, un element constitutiv al identităţii, apoi cultura. Sunt trei elemente esenţiale în ceea ce constituie identitatea. Ori, Biserica are datoria să cultive şi acest tip de memorie identitară şi cred aceasta este cultivata probabil cu mult succes în foarte multe parohii şi spaţii ecleziastice din Occident datorită unor oameni foarte implicaţi", a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

"Preoții trebuie să lucreze şi altceva, pentru că nu au acces la o salarizare"

"Nu e uşoară viaţa de preot român în Occident. Foarte mulţi preoţi din diaspora se confruntă cu probleme pe care le împărtăşesc şi credincioşilor. Cunosc foarte multe cazuri de preoţi care străbat cu maşina sute de kilometri, într-o duminică, pentru a ajunge la mai multe comunităţi pe care să le viziteze, sunt oameni care trebuie să lucreze şi altceva, pentru că nu au acces la o salarizare. Nu e uşoară viaţa în diaspora. (...) Nu am niște cifre in minte, știu doar ca există o salarizare modică pentru preoții ale căror posturi sunt deja vechi în diaspora. Sunt foarte puțini cei care au salarizare oferită de statul român. O covârșitoare majoritate depinde exclusiv de comunitățile lor, de implicarea lor într-un job secundar", a subliniat Vasile Bănescu.

Mai multe detalii, în materialu video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel