Premiul pentru literatură arabă 2019 i-a fost decernat scriitorului egiptean Mohammed Abdelnabi

Premiul pentru literatură arabă i-a fost decernat joi scriitorului egiptean Mohammed Abdelnabi pentru romanul său "In the Spider's Room", relatează AFP, scrie Agerpres.

Premiul, în valoare de 10.000 de euro datorită Fundaţiei Jean-Luc Lagardere, a fost creat în 2013 de Institutul Lumii Arabe (IMA) din Paris, prezidat de Jack Lang.

La acordarea premiului, juriul a salutat "un scriitor îndrăzneţ, cu un stil asertiv şi fascinant, care trimite cititorul în inima tabuurilor societăţii egiptene şi arabe". "In the Spider's Room" ('În camera păianjenului') este un "roman care se doreşte o odă adusă toleranţei şi umanismului", a estimat juriul prezidat de Pierre Leroy.

Premiul pentru literatură arabă este "o cutie de rezonanţă pentru scriitorii care mărturisesc vitalitatea extraordinară a literaturii arabe contemporane", a spus Jack Lang.

Publicat în limba franceză în luna aprilie, "In the Spider's Room", tradus din arabă de Gilles Gauthier, este al doilea roman al lui Mohammed Abdelnabi, în vârstă de 42 de ani.

Romanul spune povestea tragică a lui Hani Mahfouz, un tânăr homosexual egiptean arestat şi închis timp de câteva luni din cauza orientării sale sexuale. Victima unei umilinţe neîncetate, el iese din închisoare distrus fizic şi moral şi incapabil să mai vorbească.

Anul trecut, premiul pentru literatură arabă i-a revenit egipteanului Omar Robert Hamilton pentru romanul "The City Always Wins"

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27