Premierul Ungureanu, acuzat de conflict de interese

Mihai_Razvan_Ungureanu1
Mihai_Razvan_Ungureanu1

Parchetul General a primit, miercuri, o sesizare din partea Grupului de Investigaţii Politice (GIP) în legătură cu suma de 170.000 euro pe care soţia premierului Ungureanu a primit-o de la firma austriacă OMV AG pentru servicii de consultanţă, fapt pentru care premierul Ungureanu, la acea vreme șef la SIE, s-ar fi aflat în incompatibilitate.

“Daniela Ungureanu, soţia lui Mihai Răzvan Ungureanu, a primit, în 2009 şi în 2010, în baza unui contract de <<servicii de consultanţă medicală>> suma totală de 711.866 RON, adică 170.000 de euro, de la firma austriacă. GIP a sesizat Parchetului General faptul că fostul director al SIE s-a aflat în conflict de interese începînd cu anul 2009, când soţia sa a început să fie plătită de OMV. (…) În decembrie 2007 Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit director al SIE, funcţie de demnitate publică asimilată rangului de ministru. Începând cu 2009, firma OMV a devenit principala sursă de venit a familiei Ungureanu, Daniela Ungureanu încasând de la aceasta câte 85.000 de euro pe an (7000 de euro pe lună), de aproape şase ori mai mult decât încasa Mihai Răzvan Ungureanu de la SIE. (…) Firma austriacă OMV AG face parte din zona de interes a SIE deoarece este proprietara Petrom, fiind una dintre firmele străine cu cele mai importante interese în România, cu rol strategic în domeniul energiei. Prin urmare, Mihai Răzvan Ungureanu s-a aflat în conflict de interese”, se arată în sesizarea trimisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Pe perioada în care a exercitat demnitatea publică de director SIE, Mihai Răzvan Ungureanu a avut un interes personal de natură patrimonială (cei 7.000 de euro pe lună primiţi de la OMV) care ar fi putut influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor sale (activitatea SIE referitoare la firma austriacă)”, adaugă GIP.

Grupul de Investigații Politice solicită Comisiei parlamentare pentru controlul SIE să explice de ce nu au anchetat “problemele de securitate naţională” pe care le implică relaţia dintre fostul director al SIE şi OMV, exprimându-și nedumerirea față de colaborarea între un medic și o firmă petrolieră, colaborare, de altfel, foarte bine remunerată. “Cum se explică faptul că soţia directorului SIE este cel mai bine plătit medic din România? Spre comparaţie, Irinel Popescu, la acea vreme director medical al Institutului Fundeni, a avut în 2009 un salariu de 81.825 RON pe an, adică de 4 ori mai puţin decît suma încasată de Daniela Ungureanu de la OMV. Daniela Ungureanu este medic anestezist. Ce fel de <<consultanţă medicală>> poate acorda un medic cu această specializare unei firme austriece?”, sunt alte întrebări lansate de GIP comisiei SIE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel