Premierul suedez demisionează după doar o zi

Facebook - Magdalena Andersson
Facebook - Magdalena Andersson

Premierul suedez Magdalena Andersson a demisionat din poziția sa după doar o zi de mandat. 

Prima femeie prim-ministru din Suedia a demisionat la doar câteva ore după ce a fost numită, relatează BBC. Magdalena Andersson a fost anunțată în calitate de nou lider miercuri, dar a demisionat odată cu partenerul ei de coaliție, iar bugetul ei nu a trecut.

În schimb, parlamentul a votat un buget întocmit de opoziție care include extrema dreaptă anti-imigrantă.

„I-am spus vorbitorului că doresc să demisionez”, a spus doamna Andersson reporterilor.

Partidul Verde a dat un pas în spate în fața extremiștilor de dreapta

Partenerul ei de coaliție, Partidul Verzilor, a spus că nu poate accepta un buget „elaborat pentru prima dată cu extrema-dreapta”. Andersson a spus că speră să încerce să devină din nou prim-ministru ca lider al guvernului de partid unic.

„Există o practică constituțională conform căreia un guvern de coaliție ar trebui să demisioneze atunci când un partid demisionează”, a spus social-democratul miercuri. „Nu vreau să conduc un guvern a cărui legitimitate va fi pusă la îndoială” a continuat ea. 

Președintele parlamentului a spus că va contacta liderii de partid la următoarea alegere.

La o sută de ani după ce femeile suedeze au primit votul, liderul social-democrat, în vârstă de 54 de ani, a primit ovații în picioare din partea secțiunilor parlamentului, sau Riksdag.

Economist și înotător de performanță

Economistă şi fostă înotătoare de performanţă în vârstă de 54 de ani, Magdalena Andersson a fost mandatată pe 11 noiembrie de Andreas Norlen, preşedintele Riksdag, parlamentul unicameral suedez, cu misiunea de a forma guvernul, iar marţi seara a reuşit in extremis să ajungă la un acord şi cu Partidul de Stânga, ultimul de al cărui sprijin mai avea nevoie pentru a putea prelua puterea.

Premierul în exerciţiu Stefan Lofven, aflat în fruntea unui guvern minoritar, şi-a anunţat demisia la 10 noiembrie, după şapte ani în funcţie. Decizia era aşteptată, pe fondul crizei politice de la începutul verii. El a anunţat în august că va demisiona mai întâi din poziţia de lider al social-democraţilor, apoi din funcţia de şef al guvernului. Lofven a spus că prin demisie vrea să îi ofere succesoarei sale oportunitatea de a se poziţiona mai bine înaintea viitoarelor alegeri parlamentare, care vor avea loc la sfârşitul verii lui 2022. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel