Premierul spaniol Pedro Sanchez vrea ca Ucraina să negocieze cu Vladimir Putin

Fotografie de la Matti Karstedt, Pexels
Fotografie de la Matti Karstedt, Pexels

După ce Viktor Orban, premierul Ungariei, a susţinut ideea că este nevoie de negocieri între Ucraina şi Rusia pentru oprirea războiului, a venit rândul premierului spaniol Pedro Sanchez să susţină această idee. 

Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a exprimat miercuri în favoarea unor negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, în declaraţii făcute în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, informează joi dpa.

"Este important să menţinem, de asemenea, legătura cu Putin", a spus Sanchez la Davos.

"Susţin cu tărie, de exemplu, ca guvernul francez şi guvernul german... să preia conducerea aici", a declarat premierul Sanchez pentru CNN.

El a apreciat că ar fi fezabil să se revină la discuţiile care implică Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina în Formatul Normandia, creat înaintea izbucnirii războiului. Celelalte state membre UE ar sprijini Parisul şi Berlinul într-o astfel de iniţiativă, a adăugat Pedro Sanchez.

Întrebat dacă preşedintele Vladimir Putin ar putea interpreta disponibilitatea Occidentului de a discuta drept "slăbiciune", premierul Spaniei a răspuns:"Nu, nu cred".

Anterior, ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, şi-a exprimat rezervele cu privire la o posibilă livrare a unor tancuri de luptă Leopard Ucrainei, scrie Agerpres.

Amintim că în România s-a ajuns până la demisie în cazul fostului ministru al Apărării, Vasile Dîncu, care a spus că "singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”. Acesta a fost criticat la acel moment de Nicolae Ciucă, premierul României, dar şi de preşedintele Klaus Iohannis, pentru că a exprimat o poziţie contrară celei publice asumate de statul român. 

Zelenski a cerut mai multă rapiditate în oferirea de ajutor Ucrainei 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat miercuri un "apel la viteză" în luarea deciziei pentru ajutorarea Ucrainei într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Forumul de la Davos, în condiţiile în care Germania ezită, de exemplu, să autorizeze livrarea de tancuri Leopard Ucrainei, relatează AFP.

"Tirania avansează mai repede decât democraţiile", şi-a exprimat el regretul în cursul acestei intervenţii la reuniunea Forumului Economic Mondial care se desfăşoară în această săptămână în Elveţia.

"Mobilizarea lumii trebuie să meargă mai repede decât viitoarea mobilizare militară a inamicului nostru comun", a insistat el.

"Rusia a avut nevoie de mai puţin de o secundă pentru a începe războiul. Lumea a avut nevoie de zile pentru a reacţiona cu primele sancţiuni", a spus el, amintind că în trecut lumea a "ezitat" să reacţioneze la acţiuni "fără ezitare" ale Moscovei, ca de exemplu ocuparea Crimeii.

Presiunea creşte în aceste ultime zile asupra cancelarului german Olaf Scholz pentru a autoriza rapid livrarea către Ucraina a unor tancuri de luptă foarte puternice Leopard.

Când trimite Germania tancuri în Ucraina 



Orice trimitere de material de război de fabricaţie germană trebuie de fapt să primească acordul Berlinului şi liderii finlandez, lituanian, polonez şi britanic ceruseră din nou marţi o decizie rapidă.

Olaf Scholz, care s-a exprimat imediat după preşedintele Zelenski la forumul ce se desfăşoară în staţiunea de schi Davos, nu a făcut niciun anunţ în această privinţă în discursul său, cu două zile înainte de o reuniune crucială a ţărilor occidentale consacrată ajutorului pentru Ucraina, ce va fi organizată vineri la baza militară americană Ramstein din Germania.

În timpul unei sesiuni de întrebări-răspunsuri în urma intervenţiei sale, Scholz a fost întrebat explicit despre trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina.

"Noi nu susţinem Ucraina doar cu mijloace financiare şi cu ajutor umanitar, ci şi cu multe arme", s-a limitat el să spună, fără a pronunţa deloc cuvântul "tancuri".

La începutul discursului său la Davos, Volodimir Zelenski a cerut de altfel un minut de reculegere pentru victimele prăbuşirii unui elicopter miercuri în apropiere de Kiev.

Este vorba de elicopterul care îl transporta pe ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, ucis în acest accident soldat cu cel puţin 14 morţi, între care un copil de la o grădiniţă, în momentul în care aparatul se îndrepta spre linia frontului în plin război cu Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel