Premierul spaniol Pedro Sanchez a decis să își suspende atribuțiile publice și ia în considerare demisia

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că îşi suspendă atribuțiile sale publice "timp de câteva zile" pentru a reflecta asupra continuării mandatului său la conducerea guvernului, în urma inițierii unei anchete preliminare pe numele soției sale.

Sanchez, care în anul precedent a câștigat un nou mandat în calitate de premier al unui guvern de coaliție minoritar, a declarat că va comunica decizia sa în ziua de luni, 29 aprilie.

"Trebuie să iau o pauză şi să mă gândesc", spune Sanchez într-o postare pe reţeaua de socializare X. "În acest punct, trebuie să mă întreb: a meritat totul? Sincer nu ştiu... dacă ar trebui să continui să conduc guvernul sau să renunţ la această onoare", continuă premierul.

"Îmi voi anula agenda publică timp de câteva zile pentru a reflecta şi a decide ce drum să urmez", a precizat acesta.

Declarația vine în urma unei decizii a unui tribunal spaniol, făcută tot în ziua de miercuri, privind deschiderea unei anchete preliminare în legătură cu acuzații de trafic de influență și corupție vizând-o pe soția sa, Begona Gomez.

Instanța care o investighează pe Begona Gomez nu a oferit informații suplimentare, deoarece dosarul se află în fazele incipiente și este catalogat secret, menționând doar că este vorba despre o plângere formulată de grupul anticorupție Manos Limpias (Mâini Curate), al cărui conducător este asociat cu mișcarea de extremă dreaptă.

Manos Limpias a adus acuzații împotriva lui Gomez, afirmând că aceasta ar fi beneficiat de favoruri din partea companiei aeriene Air Europa și a companiei-mamă, Globalia, în timp ce îndeplinea funcția de director de cercetare la un centru pentru Africa afiliat școlii de comerț IE University din Madrid. Această poziție a fost deținută de Gomez până în 2022, conform unui document de șapte pagini publicat pe site-ul postului de radio Cadena Ser.

IE University a afirmat într-un comunicat că nu a beneficiat niciodată de sprijin financiar din partea Globalia sau a entităților sale. În plus, Globalia nu a furnizat miercuri niciun comentariu la solicitarea Reuters de a comenta această informație.

Sanchez a spus că partenera sa nu a săvârșit nicio ilegalitate și că va colabora cu anchetatorii pentru a-și susține nevinovăţia.

Sanchez a exprimat că seriozitatea atacului împotriva lui şi a soţiei sale necesită o reacție echilibrată. El a subliniat că partenera sa nu a săvârșit nicio ilegalitate și că va colabora cu anchetatorii pentru a-și susține nevinovăţia. În ciuda acestui fapt, Begona Gomez nu a emis nicio declarație publică.

În postarea sa, Sanchez face referire la liderul opoziției, Alberto Nunez Feijoo, conducătorul Partidului Popular (PP), și la liderul partidului de extremă dreaptă Vox, Santiago Abascal, sugerând că aceștia au "colaborat" cu cei care difuzează acuzațiile împotriva soției sale.

"Prim-ministrul are o problemă judiciară. Fuge de responsabilităţile care îi revin. Ceea ce ar fi trebuit să facă este să dea explicaţii. Dacă nu ai de ce să te temi, de ce nu? Dacă soţia lui nu are de ce să se teamă, ar trebui să meargă la tribunal şi să-şi clarifice nevinovăţia", spune Alberto Nunez Feijoo. 

Mai mulţi membri ai guvernului Sanchez au fost văzuţi venind la locuinţa sa miercuri seară.

În eventualitatea unei demisii a lui Sanchez, parlamentul ar putea să aleagă un alt lider, dar, având în vedere polarizarea extrem de pronunțată, este puțin probabil ca altcineva să reușească să înființeze o coaliție, a afirmat Lluis Orriols, un profesor de științe politice la Universitatea Carlos al III-lea din Madrid. Cel mai probabil, se vor organiza noi alegeri generale, a adăugat Orriols.

Abascal, liderul Vox, a declarat că premierul socialist ar fi trebuit "să iasă din joc cu mult în urmă", din cauza acordului privind amnistia cu separatiştii catalani.

Sanchez urma să demareze joi campania electorală socialistă pentru alegerile regionale din Catalonia, unde partidul său își propune să obțină puterea de la partidele separatiste care o deţin din 2015.

Se anticipează că socialiştii spanioli vor deveni forţa cea mai puternică din grupul S&D (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor) din Parlamentul European în urma alegerilor europene din iunie, notează Reuters, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel