Premierul Poloniei solicită un „fond de solidaritate” pentru Ucraina din partea Comisiei Europene

Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki cere Comisiei Europene să „implementeze în sfârșit un fond de solidaritate pentru Ucraina”.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat Liov, în vestul Ucrainei, unde, în cooperare cu autoritățile poloneze și ucrainene, a fost ridicat un oraș container pentru refugiații interni.

„Acesta este un oraș care va fi folosit pentru o perioadă scurtă de timp. Condițiile de viață sunt  temporare pentru oamenii care pur și simplu nu au unde să meargă”, a explicat el.

„De aici fac apel la Comisia Europeană ca fondul de solidaritate cu Ucraina să înceapă în sfârșit să funcționeze, astfel încât să intre noi fonduri, nu să fie mutate dintr-un sertar în altul”, a spus premierul polonez, adăugând: „ Nu avem timp să așteptăm, nu putem lăsa să se întâmple alte crime în Ucraina.”

Morawiecki a subliniat că „azi, în Ucraina, bate inima Europei. Iată frontul și baricadele libertății și suveranității. Trebuie să recunoaștem acest lucru.”

„Aceste ruine: case arse, orașe distruse, pe care forțele ruse le lasă în urma lor, sunt dovada barbariei, dar trebuie să fie și un îndemn important la acțiune: pentru Polonia și polonezi este un astfel de apel”, a adăugat liderul polonez.

Polonia, cel mai motivat apărător al Ucrainei

El a dezvăluit că a vorbit cu oameni din Mariupol, Bucha și Donețk.

„Toate acestea arată amploarea distrugerii aici în Ucraina”, a subliniat el.

Șeful guvernului polonez a subliniat că Ucraina apără cele mai universale valori, dreptul la viață, dreptul la libertate, suveranitatea.

„Lupta din Ucraina este o luptă pentru libertate, pentru securitatea întregii Europe. Crimele din Bucha, Borodianka, Hostomel și alte sute de alte orașe arată ce fel de sistem barbar, regim barbar trebuie să ne confruntăm”, a spus Morawiecki.

„Nu putem lăsa vecinii noștri în izolare”, a avertizat Morawiecki. „Cel mai rău pentru cei care se luptă este sentimentul că ar putea fi singuri. Trebuie să menținem spiritul de luptă ridicat și având grijă de cei mai slabi”, a adăugat el.

În cadrul discuțiilor cu liderii țărilor occidentale, premierul polonez a făcut apel la necesitatea unor sancțiuni cât mai puternice. „Acesta este prețul minim pe care îl putem plăti, și în Europa, pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus el, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel