Premierul Poloniei: Ne-am dori ca Putin să fie înlăturat

foto pixabay/ Vladimir Putin
foto pixabay/ Vladimir Putin

Polonia şi-ar dori ca Rusia să nu mai fie condusă de Putin, dar s-ar mulţumi şi doar ca Ucraina să iasă „neciopârţită” din război.

Polonia vrea să vadă Ucraina întreagă la finalul războiului, acesta este cel mai important obiectiv.

„Ne-am dori ca Putin să fie înlăturat total, dar el reprezintă o putere brutală, iar Rusia este o superputere”, aşa că „dacă Ucraina va supravieţui ca stat suveran, va fi o victorie, acesta este singurul obiectiv pentru care sprijinim Ucraina printr-o gamă largă de mijloace”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-un interviu acordat canalului britanic Sky News.

O voce critică se aude pronunţat şi din Africa împotriva lui Putin. Preşedintele Uniunii Africane, Macky Sall, îl va suna pe Vladimir Putin pentru a-şi exprima „îngrijorarea” cu privire la criza alimentară care rezultă în urma războiului din Ucraina şi pentru a sublinia că Uniunea Africană împărtăşeşte aceleaşi poziţii ca şi Uniunea Europeană cu privire la responsabilitatea Rusiei.

Potrivit unor surse, Sall însuşi a spus toate astea în timpul discursului său la Consiliul European, notează Mediafax.

Prinși în capcană. Mii de civili din orașul Severodonețk nu pot fi evacuați din cauza luptelor

Mii de civili din orașul Severodonețk nu pot fi evacuați din cauza luptelor, anunță oficialii ucraineni din zona de est a Ucrainei, informează Sky News.

Evacuarea civililor din orașul Severodonețk „nu este posibilă" din cauza luptelor din regiune, a declarat șeful administrației locale, Oleksandr Striuk.

Primarul Oleksandr Striuk a anunțat că au rămas între 12.000 și 13.000 de civili în orașul care cândva avea peste 100.000 de locuitori. Aceștia se adăpostesc în subsoluri și buncăre pentru a supraviețui bombardamentelor rusești.

Tot marți, guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că două persoane au fost ucise și patru rănite în urma bombardamentelor din Severodonețk.

„Situația este extrem de complicată, o parte din Severodonețk este controlată de ruși. Ei nu se pot deplasa liber prin oraș, luptătorii noștri rămân în continuare în așezare. Inamicul plănuiește o operațiune pentru a curăța satele din jur. Voluntarii răniți au fost scoși din Severodonețk", a anunțat Haidai pe Telegram.

Rusia utilizează locuitorii din Asia şi Africa drept „monedă de schimb" prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina, care deţine 22 de milioane de tone de grâne în depozitele sale, a spus, luni seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de agenţiile de presă EFE şi Unian.

„Blocarea exporturilor noastre de către Rusia destabilizează situaţia la nivel global. Ca rezultat, alimentele devin din ce în ce mai scumpe în diferite ţări. În consecinţă, există o ameninţare de foamete în Africa, în Asia şi în unele ţări europene", a afirmat Zelenski în discursul său cotidian adresat ucrainenilor.

Armata rusă a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră şi a capturat o parte din coasta ucraineană a Mării Azov, astfel încât "nu putem exporta 22 de milioane de tone de cereale care sunt deja în depozite în ţara noastră. Acesta este volumul care urma să meargă pe piaţa externă", a adăugat preşedintele ucrainean.

Această ameninţare, a avertizat el, s-ar putea transforma într-o nouă criză a migranţilor, ceea ce "îşi doreşte în mod clar conducerea rusă". "Ei creează în mod deliberat această problemă pentru ca întreaga Europa să se confrunte cu dificultăţi. Şi pentru ca Ucraina să nu primească miliarde de dolari pentru exporturile sale. Acestea sunt miliardele de care economia noastră are într-adevăr nevoie acum", a afirmat Zelenski.

Astfel, "locuitorii ţărilor africane şi asiatice sunt utilizaţi de statul rus ca monedă de schimb", a declarat el.

Invadatorii ruşi, potrivit preşedintelui ucrainean, "au furat deja cel puţin o jumătate de milion de tone de cereale şi acum caută modalităţi de a le vinde ilegal undeva. Să le vândă pentru a face bani cu bunuri furate şi a menţine deficitul pe piaţa legală", susţine el.

Referitor la conflictul armat declanşat prin invazia rusă, Zelenski a insistat că situaţia în Donbas, în estul ţării, "rămâne extrem de dificilă", notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel