Premierul Poloniei îl acuză pe Donald Tusk de legături cu Putin și îi cere demisia din funcția de președinte al PPE

Premierul Poloniei îl acuză pe Donald Tusk de legături cu Putin și îi cere demisia din funcția de președinte al PPE  /  Sursă foto: Facebook Donald Tusk
Premierul Poloniei îl acuză pe Donald Tusk de legături cu Putin și îi cere demisia din funcția de președinte al PPE / Sursă foto: Facebook Donald Tusk

Mateusz Morawiecki spune că politica greșită a Partidului Popular European i-a permis lui Vladimir Putin să șantajeze Europa.

Între premierul Mateusz Morawiecki și rivalul său politic, Donald Tusk, a avut loc un schimb de replici. Tusk i-a cerut lui Morawiecki să se retragă de la participarea la o întâlnire planificată la Madrid cu liderii diferitelor partide conservatoare europene, Tusk etichetând întâlnirea drept „anti-ucraineană”.

Ca răspuns, Morawiecki i-a cerut lui Tusk să demisioneze din funcția de președinte al Partidului Popular European (PPE).

„Nimeni nu a făcut mai mult pentru Rusia lui Putin și pentru construcția gazoductului Nord Stream 2 decât Partidul Popular European”, a spus Morawiecki. El a subliniat că liderul Platformei Civice (PO) Donald Tusk este actualul președinte al PPE.

„Cel mai probabil, Donald Tusk este plătit de la PPE, are și stăpânii săi străini acolo, motiv pentru care îi cer domnului Tusk să demisioneze imediat din funcția de președinte al PPE”, a declarat Morawiecki.

El a explicat că prin Nord Stream 2, politica „greșită” a PPE este cea care a dus la situația în care Putin are instrumente pentru șantaj.

„Nu ați diversificat aprovizionarea cu energie, din păcate, și nu ați fost în favoarea susținerii graniței noastre. Măcar acum nu vă amestecați pentru că astăzi avem de-a face cu o situație incredibil de periculoasă. Polonia a făcut deja extrem de mult pentru Ucraina și pentru conștientizarea de către oamenii din întreaga Europă a riscurilor”, a spus Morawiecki.

Tusk, acuzat că a favorizat relațiile strânse dintre Rusia și Germania

Premierul polonez a avertizat că Vladimir Putin are acum în mână Nord Stream împreună cu Germania și că încearcă să șantajeze întreaga Europă ca urmare a președinției lui Tusk. Consecințele acestui fapt, în ochii lui Morawiecki, au fost creșterea prețurilor la gaz.

„Toate aceste comentarii usturătoare ar trebui lăsate deoparte și ar trebui luată o decizie bărbătească, de a demisiona din funcția de președinte al PPE. Aceasta este ceea ce vă invit să faceți imediat”, a spus el.

Tusk declarase anterior că agențiile de presă europene au fost informate despre o întâlnire a unei „organizații de tineret anti-ucrainene” la Madrid, la care se presupune că ar fi trebuit să participe Morawiecki.

Tusk i-a cerut lui Morawiecki „să nege că se va întâlni cu acei politicieni a căror abordare anti-ucraineană și pro-Putin este clară și este binecunoscută de multe luni. Sau, dacă informația că intenționează să participe la ședință este adevărată, să ia imediat decizia de a nu participa.”, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel