Premierul polonez AVERTIZEAZĂ liderii europeni: Fenomen periculos. Amenință viitorul UE

Facebook - Mateusz Morawiecki
Facebook - Mateusz Morawiecki

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a emis un avertisment în privința aplicării principiilor democratice în instituțiile centrale europene. 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat luni, într-o scrisoare adresată celorlalţi lideri europeni, împotriva riscului ca UE să devină un "organism gestionat într-un mod centralizat de instituţii lipsite de orice control democratic", relatează AFP, citat de Agerpres. 

Potrivit lui Morawiecki este vorba despre un "fenomen periculos care ameninţă viitorul Uniunii noastre", dar, a dat el asigurări, Polonia va rămâne un "membru loial" al Uniunii Europene. De asemenea, el a făcut apel la liderii europeni să rămână "deschişi la dialog" privind o reformă a UE.

"Cred sincer că împreună, într-un spirit de respect şi înţelegere mutuală, fără a ne impune voinţa noastră celorlalţi, putem găsi o soluţie care va întări Uniunea noastră Europeană", a declarat el.

Scrisoarea precede un summit european

Această scrisoare este trimisă chiar înaintea unui summit al liderilor europeni care se va desfăşura în această săptămână şi la puţin timp după un verdict al Tribunalului Constituţional polonez, emis la începutul lunii, care pune sub semnul întrebării primatul dreptului comunitar.

Acest verdict a fost în mare parte criticat de alţi membri ai UE, precum Franţa şi Germania, dar nu şi de Ungaria. El ar putea reprezenta, potrivit mai multor analişti, un prim pas spre o ieşire a Poloniei din UE.

Constituția poloneză, incompatibilă cu legile europene

Tribunalul polonez a statuat că anumite pasaje din tratatele UE sunt "incompatibile" cu constituţia poloneză şi a avertizat Curtea de Justiţie a UE împotriva oricărei ingerinţe în reformele judiciare din Polonia.            

Aceste reforme, introduse de partidul naţionalist de dreapta, Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia, reprezintă de ani de zile un măr al discordiei între Varşovia şi Bruxelles.          

Uniunea Europeană susţine că aceste decizii aduc atingere independenţei justiţiei şi ar putea duce la un recul al reformelor democratice, în timp ce guvernul polonez afirmă că ele sunt necesare pentru a eradica corupţia în sistemul judiciar.       

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel