Premierul Norvegiei și-a anunțat demisia

Facebook - Erna Solberg
Facebook - Erna Solberg

Premierul Norvegiei, Erna Solberg, și-a anunțat demisia. 

Premierul norvegian la final de mandat Erna Solberg a anunţat marţi în parlament că va demisiona în această săptămână, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

Solberg va fi înlocuită de liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Store, a cărui formaţiune a câştigat alegerile parlamentare din 13 septembrie. El ar urma să preia joi conducerea noului guvern.

Voi prezenta Consiliului Regal astăzi, la ora 13:00 (11:00 GMT), o cerere ca guvernul să demisioneze, a declarat Erna Solberg în faţa parlamentarilor.

Un nou guvern laburist

Săptămâna trecută, laburiştii şi centriştii, învingători în alegerile din 13 septembrie, au convenit să formeze împreună un nou guvern minoritar, ale cărui politică şi componenţă vor fi prezentate săptămâna viitoare.

"Suntem gata să formăm un guvern joi", a anunţat în 8 octombrie liderul laburist Jonas Gahr Store, la finalul mai multor zile de negocieri cu Partidul de Centru, care apără în principal interesele agricultorilor.

Împreună cu Stânga socialistă, cele două partide au obţinut o majoritate absolută în legislativele de la 13 septembrie, punând capăt unei perioade de opt ani de dominaţie a dreptei conduse de conservatoarea Erna Solberg.

Noua coaliţie bipartită nu va dispune decât de 76 de locuri dintre cele 185 din parlament şi va trebui să negocieze fiecare dosar cu alte partide pentru a putea trece legile.

Premierul austriac a demisionat

Cancelarul Austriei a demisionat ca urmare a acuzaţiilor de corupţie. Este criză politică în Austria, după plecarea lui Sebastian Kurz. Ministrul de Externe, Alexander Schallenberg, ar putea prelua postul, scrie Mediafax. 

Sebastian Kurz a demisionat din funcţia de cancelar al Republicii Federale Austria, în urma acuzaţiilor de corupţie. El va rămâne în consiliul naţional al OeVP, Partidul Popular al Austriei și ar intenționa să preia conducerea acestuia în Parlament. Sebastian Kurz l-a propus ca succesor pe actualul ministru de externe, Alexander Schallenberg (OeVP), care ar trebui să preia temporar cancelaria. Sebastian Kurz a explicat că se retrage pentru "stabilitatea" ţării, respingând în acelaşi timp "acuzaţiile false".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel