Premierul nipon, în vizită în Iran

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe intenţionează să viziteze Iranul săptămâna viitoare, au indicat joi oficiali, în timp ce Tokyo speră să joace un rol de mediator între Washington şi Teheran, transmite AFP.

Potrivit agenţiei de presă Kyodo, aceasta ar fi prima vizită în Iran în 41 de ani a unui premier al Japoniei. Un responsabil guvernamental a precizat pentru AFP că Tokyo 'continuă să se ocupe de detaliile programului, între care persoanele pe care le va întâlni' Abe. Presa niponă afirmă că prim-ministrul Shinzo Abe va discuta cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi cu preşedintele Hassan Rohani.

Într-un moment în care tensiunea creşte între SUA, mare aliat al Japoniei, şi Iran, Abe a propus, potrivit presei nipone, să joace un rol de mediator în discuţiile cu liderii iranieni. În cadrul vizitei de stat efectuate în Japonia la finalul lunii mai, preşedintele american Donald Trump s-a arătat deschis la discuţii cu Iranul. 'Dacă vor să vorbească, vom vorbi', a spus el. Cu acelaşi prilej, notează AFP, el a părut de asemenea că adresează o invitaţie discretă lui Abe pentru a realiza o mediere, subliniind 'relaţiile strânse' ale acestuia cu liderii iranieni.

'Printr-o cooperare strânsă între Japonia şi Statele Unite, aş dori să contribui la calmarea tensiunilor actuale legate de situaţia iraniană', a declarat Shinzo Abe într-o conferinţă de presă. Tensiunile dintre SUA şi Iran, care nu mai au relaţii diplomatice din 1980, au escaladat după retragerea unilaterală a administraţiei Trump în urmă cu un an din acordul semnat în 2015 privind programul nuclear al Teheranului, gest urmat de reintroducerea sancţiunilor americane la adresa economiei iraniene. Iranul, în replică, a suspendat la începutul lui mai unele din angajamentele asumate în virtutea respectivului pact. Evocând ameninţarea unor atacuri 'iminente' din partea Iranului sau a aliaţilor regionali ai acestuia contra intereselor americane, Statele Unite au intensificat în ultimele săptămâni desfăşurarea militară în Golf. Japonia, ţară săracă în resurse naturale, depinde în mare parte de importurile de ţiţei din Orientul Mijlociu şi menţine relaţii bune cu Teheranul, deşi petrolul iranian nu a reprezentat anul trecut decât 5,3% din importurile totale de ţiţei ale ţării, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel