Republica Moldova a refuzat cererea Ucrainei de a vinde Mig-29 neoperabile. Premierul Natalia Gavriliţa explică de ce nu furnizează ajutor militar Ucrainei

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a declarat luni că ţara sa este alături de Ucraina cu ajutoare umanitare, însă sprijinul militar în faţa invaziei ruse trebuie să vină de la ţări cu posibilităţi mai mari.

Republica Moldova este alături de Ucraina şi cetăţenii ucraineni încă din primele zile de război cu sprijin şi ajutoare umanitare, însă pentru asistență pe plan militar există ţări mult mai bine dotate, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa în cadrul unei conferinţe de presă, după şedinţa de astăzi a Guvernului.

Declaraţia premierului a venit după ce a fost întrebată dinspre mai multe publicaţii, inclusiv din presa ucraineană, cu privire la refuzul ţării de a vinde şase avioane MIG despre care se ştie că ar fi într-o stare uzată.

Natalia Gavriliţa a relevat că Moldova a devenit gazdă pentru peste 90 de mii de refugiaţi ucraineni. „Oferim ajutor umanitar şi susţinem oamenii în faţa acestei crize, însă pentru asistenţă militară sunt ţări mai bine dotate şi mai reziliente”, a subliniat şefa Cabinetului de miniştri.

Potrivit oficialului, Agenţia Proprietăţii Publice poate oferi mai multe detalii despre starea avioanelor vizate şi dislocarea acestora, potrivit Moldpres.

Republica Moldova ar fi refuzat să vândă Ucrainei câteva Mig-29 neoperabile

Conform  presei ucrainene, Republica Moldova ar fi refuzat, la începutul invaziei rusești în țara vecină, să vândă Kiev-ului 6 aparate MIG-29 aflate într-o stare de degradare avansată. 

În primele zile ale invaziei ruse, conducerea ucraineană a făcut apel la guvernul moldovean să vândă sau să transfere Ucrainei aeronavele de luptă ale Forțelor Aeriene ale Moldovei, scrie timpul.md, citând publicația ucraineană European Pravda, potrivit Realitatea Net.

Potrivit datelor oficiale, cele 6 aparate MIG-29 sunt staționate la aeroportul Mărculești, într-o stare deplorabilă și nemaiavând capacitatea de lupta.

Totuși, surse citate de publicația ucraineană susțin că Ucraina ar fi primit un refuz categoric din partea conducerii Guvernului Republicii Moldova, motivul fiind teama autorităților de la Chișinău că Rusia va considera un astfel de gest drept o încălcare a neutralității.

Pe de altă parte, notează Timpul.md, Republica Moldova a încetat practic să mai fie neutră în războiul ruso-ucrainean și a decis să ia măsuri care au iritat Moscova, prin interzicea simbolicii fasciste – lenta Sf. Gheorghe, literele Z și V.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel