Premierul israelian Netanyahu şi secretarul de stat american Pompeo au discutat despre situaţia din Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut vineri o întrevedere cu secretarul de stat american Mike Pompeo, pentru a evoca războiul din Siria, în special în nordul acestei ţări, retragerea forţelor americane din această zonă constituind un motiv de îngrijorare pentru israelieni, informează AFP.

Această întrevedere, la reşedinţa oficială a lui Netanyahu, a avut loc la o zi după ce Ankara a anunţat suspendarea ofensivei sale împotriva unei miliţii kurde pentru a o îndepărta de frontiera sa în nordul sirian, după nouă zile de lupte sângeroase.

Armistiţiul a fost negociat de vicepreşedintele american Mike Pence la Ankara, unde s-a deplasat însoţit de Pompeo.

Kurzii din Siria au fost abandonaţi de aliatul lor american, care şi-a retras forţele din nordul sirian cu două zile înainte de declanşarea ofensivei turce.

În Israel, aliatul-cheie al Washingtonului, retragerea americană şi ofensiva turcă au suscitat puternice temeri. Unii comentatori se întreabă în legătură cu posibilitatea ca statul israelian să fie la rândul său abandonat de SUA şi atenţionează că pe termen scurt Iranul, inamicul înveterat al Israelului, va umple golul lăsat de retragerea americană şi îşi va întări poziţiile în Siria, unde susţine regimul lui Bashar al-Assad.

În faţa avansării forţelor turce, kurzii, care au format profitând de conflictul sirian o autonomie în nordul şi nord-estul Siriei, au chemat în ajutor regimul sirian, a cărui armată s-a desfăşurat în sectoare frontaliere.

Benjamin Netanyahu are relaţii tensionate cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, susţinător ardent al cauzei palestiniene.

Netanyahu a avut grijă să nu-şi critice direct aliatul american, însă săptămâna trecută el a publicat un comunicat pentru a condamna "în mod viguros" "invazia Turciei în zonele kurde din Siria". El a atenţionat, de asemenea, împotriva epurărilor etnice împotriva kurzilor de către Turcia şi a forţelor proturce din Siria.

După ce a fost ales, Donald Trump a manifestat o susţinere constantă faţă de Israel şi de premierul său actual. Vizita lui Pompeo intervine în condiţiile în care Netanyahu luptă pentru supravieţuirea sa politică.

Mandatat de preşedintele israelian Reuven Rivlin să formeze un guvern de uniune după alegerile legislative din 17 septembrie, Netanyahu nu a reuşit să ajungă la un acord cu rivalul său Benny Gantz şi ar putea de asemenea fi inculpat pentru corupţie în săptămânile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel