Premierul israelian Netanyahu respinge acuzaţia că şi-ar incita susţinătorii la violenţă

Premierul israelian la final de mandat Benjamin Netanyahu, acuzat că încearcă să-i intimideze pe susţinătorii unui posibil guvern de coaliţie care doreşte să-l înlăture la putere, a negat duminică orice "incitare la violenţă".

Totul vine într-un climat politic tensionat care îngrijorează până şi serviciile de securitate locale, relatează AFP, scrie Agerpres. Sâmbătă seară, şeful Shin Bet, serviciul israelian de informaţii interne, Nadav Argaman, a ieşit din tăcerea sa obişnuită pentru a avertiza împotriva "unei amplificări a discursurilor care incită la violenţă, în special pe reţelele sociale".

El i-a îndemnat pe responsabilii politici din toate partidele "să facă apel în mod clar la încheierea acestui discurs", care poate fi "înţeles de anumite persoane sau anumite grupuri ca un permis pentru comiterea de violenţe" care pot merge până la "răni mortale".

Avertisment pentru premier



O parte a presei locale a perceput duminică acest comentariu ca un avertisment pentru premierul la final de mandat Benjamin Netanyahu, care face în prezent presiuni asupra deputaţilor pentru a-i convinge să renunţe la sprijinul pentru proiectul guvernului de coaliţie condus de rivalul său, centristul Yair Lapid.

"Există o linie foarte fragilă între critica politică şi incitarea la violenţă (...) şi nu se poate spune că, atunci când critica vine de la dreapta, este vorba despre incitare la violenţă, şi că, atunci când ea vine de la stânga, este o utilizare justificată a libertăţii de expresie", s-a apărat duminică Netanyahu, în faţa membrilor partidului său, Likud.

"Condamn orice incitare la violenţă", a adăugat el, calificând astfel de apeluri drept "ilegitime".

Ținta unei campanii



Netanyahu a estimat că este ţinta unei campanii "chiar mai grave" îndreptate împotriva lui şi a apropiaţilor lui şi a calificat drept "guvern de stânga periculos" coaliţia eterogenă formată de Yair Lapid împreună cu două partide de stânga, două de centru şi trei de dreapta (printre care şi Yamina, dreapta radicală naţionalistă) şi formaţiunea arabă islamistă Raam.

Votul de încredere în Parlament, ultima etapă pentru oficializarea acestui prim guvern fără Benjamin Netanyahu de 12 ani, ar putea avea loc miercuri, 9 iunie, sau luni, 14 iunie, potrivit media israeliene.

În ultimele zile, susţinătorii premierului la final de mandat au organizat proteste în faţa domiciliilor mai multor membri ai partidului Yamina, condus de Naftali Bennett, care ar urma să preia primul şefia guvernului în baza termenilor unui acord de împărţire a puterii semnat cu Yair Lapid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel