Premierul Etiopiei pleacă să lupte în prima linie a frontului: Suntem în faza finală de salvare a țării

Premierul Etiopiei pleacă să lupte în prima linie a frontului: Suntem în faza finală de salvare a țării  /  Sursă foto: Facebook Abiy Ahmed Ali
Premierul Etiopiei pleacă să lupte în prima linie a frontului: Suntem în faza finală de salvare a țării / Sursă foto: Facebook Abiy Ahmed Ali

Premierul etiopian spune că se îndreaptă către prima linie pentru a conduce trupele etiopiene împotriva forțelor tigrayene, deoarece speranțele pentru o soluție pașnică sunt slabe.

Mai multe țări au spus cetățenilor lor să părăsească Etiopia, unde un război care se intensifică de un an între trupele federale și forțele din regiunea Tigray pare să ia o nouă întorsătură dramatică. Premierul Abiy Ahmed a anunțat luni seara că se va merge în prima linie pentru a-și conduce soldații la luptă, declarând: „Acum suntem în faza finală de salvare a Etiopiei”.

Marți, Franța și-a sfătuit cetățenii să părăsească Etiopia „fără întârziere”. Germania le-a cerut, de asemenea, cetățenilor săi să părăsească țara cu primele zboruri comerciale disponibile, în urma avizelor similare din ultimele săptămâni ale Statelor Unite și Regatului Unit, invocând o deteriorare a situației de securitate.

Între timp, Organizația Națiunilor Unite a declarat că va „reloca temporar” familiile personalului internațional din Etiopia, adăugând că personalul său va rămâne în țară.

„Vom continua să monitorizăm situația pe măsură ce evoluează, ținând cont de siguranța personalului nostru și de nevoia de a continua să fim în picioare, să livrăm și să continuăm operațiunile sprijinind toți oamenii care au nevoie de asistența noastră”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric. 

Mișcările au venit în timp ce forțele din Tigray au susținut în ultimele săptămâni că se apropie de capitala Addis Abeba.

Accesul jurnaliștilor e limitat

O mare parte din nordul Etiopiei se află într-o întrerupere a comunicațiilor, iar accesul jurnaliştilor este restricționat, ceea ce face ca evenimentele de pe câmpul de luptă să fie dificil de prezentat.

Totuși, oficialii din Addis Abeba au insistat marți că forțele de securitate, inclusiv grupurile de tineri, lucrează pentru a asigura pacea și stabilitatea capitalei și au spus comunității diplomatice să nu-și facă griji. 

„Discuțiile despre propagandă și teroare difuzate de mass-media occidentală contrazic pe deplin starea pașnică a orașului, așa că diplomații nu ar trebui să simtă nicio îngrijorare sau teamă”, a declarat Kenea Yadeta, șeful Departamentului pentru Pace și Securitate Addis Abeba. 

Nordul Etiopiei este zbuciumat de conflict din noiembrie 2020, când Abiy a trimis trupe în regiunea Tigray pentru a răsturna Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF) după mai multe luni de tensiuni cu partidul care a dominat politica națională timp de trei decenii.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2019 a promis o victorie rapidă, dar până la sfârșitul lunii iunie TPLF s-a regrupat și a reluat cea mai mare parte a Tigrayului, inclusiv capitala sa regională, Mekelle, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel