Bulgaria ar putea folosi experiența României pentru a rezolva criza politică cu care se confruntă. Premierul demisionar al Bulgariei, Boiko Borisov, a propus ca liderul opoziţiei socialiste Serghei Stanişev să formeze un guvern care să guverneze ţara până alegerile parlamentare din luna iulie, scrie Agerpres.
Boiko Borisov ar dori ca partidele de opoziție din Bulgaria, asemeni celor din România, să formeze un guvern care să asigure gestionarea țării până la alegeri, după ce el a refuzat mandatul înmânat luni de către preşedintele Rosen Plevneliev pentru formarea unui nou cabinet.
Boiko Borisov a adăugat că toate partidele de opoziţie au în total 101 locuri în parlament, iar partidul său, GERB, le va acorda încă 20 de voturi cu care să formeze o majoritate parlamentară de 121 de mandate. El a adăugat că acesta este răspunsul său la toate acuzaţiile din partea opoziţiei potrivit cărora GERB intenţionează să manipuleze alegerile.
Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a înmânat, luni, celui mai mare partid, GERB, un mandat pentru formarea unui nou guvern. Mandatul a fost refuzat însă de premierul demisionar Boiko Borisov care a venit singur la Palatul prezidenţial. După ceremonie, cei doi au acordat împreună o conferinţă de presă.
După ce GERB a refuzat mandatul de constituire al unui nou guverm, președintele Plevneliev a declarat că, potrivit Constituţiei, va înmâna miercuri celei de-a doua formaţiuni politice din parlament, Partidul Socialist Bulgar. Dacă nici acesta nu îl va primi, mandatul va fi înmânat vineri Mişcării pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce).
În cazul în care și această formațiune va refuza mandatul, săptămâna următoare președintel bulgar va numi un guvern de tranziţie.
În cadrul conferinţei de presă, premierul demisionar Boiko Borisov a acuzat opoziţia socialistă şi Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi că stau în spatele protestelor sociale care au dus la demisia guvernului. Borisov susţine că prin demisia sa a dovedit că acuzaţiile opoziţiei potrivit cărora el ar fi un dictator nu au nimic de-a face cu realitatea. "Care dictator renunţă de bunăvoie la putere?", a întrebat Borisov. El a adăugat că va verifica dacă facturile prea mari la energia electrică pentru luna ianuarie care au declanşat protestele sociale nu fac parte din acest scenariu pentru destabilizarea guvernului.
Liderul partidului GERB i-a avertizat pe protestatari să aibă grijă să nu aducă la putere pe vreun dictator, aşa cum s-a întâmplat în Uniunea Sovietică cu Stalin, în Germania cu Hitler şi în România cu Ceauşescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu