Premiere medicale în sistemul public de sanatate la București

Intervenții în premieră națională în sistemul public de sănătate din România: 3 implantări de proteză de valvă aortică pe cale mini-invazivă.

În data de 9 iulie 2015, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof.CC Iliescu" din Bucureşti, o echipă de medici coordonată de către Prof.Dr. Vlad Iliescu, Prof.Dr.Şerban Bubenek, dr. Dan Deleanu şi din care au mai făcut parte şi dr. Ovidiu Chioncel, dr.Ovidiu Ştiru, dr.Costin Scarlat, Dr.Marin Postu şi dr. Adham Hendy, au efectuat cu success 3 intervenţii de implantaree transcateter de proteză pentru valva aortică (TAVI) prin abord femural (prin arterele coapsei).

Cei 3 pacienţi sufereau de stenoză aortică severă şi asociau de asemenea multiple alte comorbidităţi grave ( insuficienţă cardiacăcongestivă avansată, insuficienţă respiratorie cronică, insuficienţă renală, diabet zaharat, etc.).

Procedura TAVI se adresează pacienților cu stenoză aortică severă, care nu pot fi operați pe cord deschis prin proceduri clasice de chirurgie cardiacă, atât din cauza suferinţei cardiace avansate cât şi din cauza bolilor asociate care împreună cresc riscul operator la valori inacceptabile.
Sub anestezie generală, proteza valvulară aortică a fost introdusă printr-o mini-incizie (5 cm.) la nivelul vaselor coapsei şi ulterior avansată sub control angiografic şi echocardiografic transesofagian până în vecinătatea inimii, unde după dilatarea cu balon a valvei aortice native s-a implantat o valvă biologică auto-expandabilă.

Două ore operația. Externare după trei zile

Intervenţiile au durat câte 2 ore fiecare iar evoluţia ulterioară a celor 3 pacienţi a fost excelentă, aceştia urmând a fi externaţi peste 3 zile şi nu peste 7-10 zile cum se procedează după o operaţie clasică.

Cele 3 proceduri TAVI efectuate la IUBCV CC Iliescu Bucureşti reprezintă premeiere medicale absolute pentru sistemul public de sănătate din România.

Aceste reuşite au fost posibile atât datorită efortului susţinut de autoperfecţionare a personalului instituţiei cât şi datorită sprijinului decisiv acordat în anul 2015 de către conducerea Ministerului Sănătăţii precum şi a programelor de sănătate promovate de către CNAS şi care sperăm să continue în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel