Premieră pentru România. Lazăr Comănescu, numit secretar general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN)

Premieră pentru România. Lazăr Comănescu, numit secretar general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN)  /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Premieră pentru România. Lazăr Comănescu, numit secretar general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Ministerul Afacerilor Externe salută obținerea de către România a funcției de Secretar General al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) în persoana ambasadorului Lazăr Comănescu. 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută cu deosebită satisfacție obținerea, astăzi, 30 martie 2021, de către România a poziției de Secretar General al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) în persoana ambasadorului Lazăr Comănescu, fost ministru al afacerilor externe al României și fost consilier prezidențial pentru politică externă. Decizia a fost adoptată prin consens în cadrul reuniunii Înalților Oficiali ai OCEMN, fiind salutată de către toate statele membre ale OCEMN.

 

Premieră pentru România

 

Este pentru prima dată în istoria organizației când România va deține funcția de Secretar General al secretariatului Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră. De asemenea, este prima poziție de secretar general al unei structuri de cooperare regionale obținută de România.

Obținerea acestui mandat de către România este rezultatul unui intens efort politico-diplomatic al MAE, derulat consecvent în relație cu statele membre OCEMN în ultimele 7 luni. Alegerea ambasadorului Lazăr Comănescu la conducerea Secretariatului OCEMN reprezintă o confirmare a contribuției și expertizei României pe dimensiunea cooperării regionale la Marea Neagră, precum și a calității profesionale de excepție a candidatului român.

Decizia adoptată astăzi constituie și o reconfirmare a aprecierii statelor OCEMN față de angajamentul continuu și constructiv al României pentru consolidarea cooperării regionale la Marea Neagră și promovarea stabilității și prosperității într-o regiune de interes strategic pentru România, angajament reconfirmat de România și prin asumarea prelungirii cu titlu excepțional a mandatului naţional de Președinție-în-Exercițiu pe parcursul întregului an 2020.

„Mă bucur de acest succes al diplomației române și al României și îl felicit călduros pe ambasadorul Lazăr Comănescu. Doresc să mulțumesc totodată celorlalte state membre OCEMN pentru sprijinul lor în alegerea candidatului României. Îmi exprim încrederea că alegerea sa în funcția de Secretar General al Secretariatului OCEMN va contribui la dinamizarea cooperării economice interguvernamentale şi la consolidarea profilului regional al României și al Organizației în ansamblul său. Am convingerea că prin aportul noului Secretar General, OCEMN va fi și mai eficientă în a contribui la relațiile de bună vecinătate dintre statele din regiunea extinsă a Mării Negre și la promovarea stabilității și prosperității în plan regional, prin cultivarea unui dialog autentic între statele membre, precum și între Organizație și Uniunea Europeană”, a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.


Mandatul oficialului român va fi preluat începând de la 1 iulie 2021

 

Rezultatul obținut de România la OCEMN vine în contextul unei serii de succese diplomatice înregistrate anul trecut de România, care au rezultat într-o mai bună reprezentare a țării noastre în cadrul diferitelor organizații și structuri europene. În această serie s-au înscris rezultatele recente la nivel european privind obținerea, pentru prima dată, a unui sediu al unei structuri europene la București, Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (Centrul Cyber al UE), precum și a poziției de director executiv al Autorității Europene pentru Muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel